Laatste themanieuws:

21 april 2016 16:20

Boekenbonnen

Robin Zander - Hoofdredacteur ab'
Robin Zander - Hoofdredacteur ab
1/1

Een paar jaar geleden had ik voor het eerst serieus te maken met iets dat onder de noemer ‘cybercriminaliteit’ valt. Ik had net op de site van een Amerikaanse ‘start-up’ gekeken. Ze hadden geloof ik een 3D-printer voor etenswaren ontwikkeld. De link naar hun site had ik uit een nieuwsbrief van een serieuze Vlaamse organisatie die nieuwe producten signaleert. De site werkte niet echt lekker, maar dat was dan ook het enige dat direct opviel. Geen melding van de anti-virussoftware op mijn laptop. Niks.

Maar mijn laptop – die van de ‘zaak’ – werd wel snel langzamer. De eerste oplossing waar ik dan aan denk is: even opnieuw opstarten. Dat had ik dus beter niet kunnen doen. Het enige dat ik nog in beeld kreeg was een scherm met logo’s van de politie. Ik geloof zelfs die van de Nederlandse en de Belgische politie. En ze hadden kinderporno en terroristisch propagandamateriaal op de laptop aangetroffen.

Ik kreeg niet het idee dat ze het heel erg vonden. Ik kreeg wel een boete maar dat was het dan ook. De betaalwijze was wel wat vreemd. Volgens mij – ik weet het niet helemaal zeker – was het de bedoeling dat ik een soort ‘elektronische boekenbonnen’ zou kopen. Bij wie weet ik niet meer en ook niet hoe ik die dan aan de politie ging overhandigen. In elk geval was het een ‘probleempje’ dat onze IT-dienstverlener in een kwartiertje had opgelost.

Een paar weken terug was het helaas serieuzer. Na een poging een website te bezoeken. Van een gerenommeerde partij. Dat lukte in eerste instantie niet, maar in tweede wel. Nu wel meldingen. Geruststellende. Dat het probleem met de ‘Trojan’ was opgelost. Niets bleek uiteindelijk minder waar, na ook nu weer het apparaat – een andere overigens – opnieuw te hebben opgestart. De boekenbonnen waren bitcoins geworden. De betalingsmogelijkheden liepen via diverse internetlocaties.

Ik heb het maar niet geprobeerd. Het resultaat is wel dat ik nogal wat bestanden definitief kwijt ben. Want allemaal heftig gecodeerd. Had ik maar vaker backups gemaakt. In de cloud bijvoorbeeld. Maar stel dat ik er dan niet meer bij kan omdat mijn internetverbinding wegvalt. Lokaal – voor als de server het ook niet doet – lijkt nu ook geen goed idee meer. Ik ga gewoon een boek kopen. Ik heb nog boekenbonnen.

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief