Laatste themanieuws:

22 augustus 2013 15:20

Kapitaal

Robin Zander - Hoofdredacteur'
Robin Zander - Hoofdredacteur
1/1

‘De schuld van het Kapitaal'. Niet iedereen zal het wat zeggen. Maar zoek op You Tube en Leen Jongewaard - Leen wie? - zingt over de tuinman die bijna aan ‘het Kapitaal' ten onder gaat. Nu is het in zijn geval wel vermomd als een mevrouw uit Laren waar hij het gras maait. Uiteindelijk komt het gelukkig nog wel goed als hij door een pacifist wordt weggetrokken bij het lokkende water van een Amsterdamse gracht. Maar toch.

Nu vraag ik me eigenlijk af of het misschien wat vergezocht is, maar ik wil het toch even aan u voorleggen. Komt-ie. Waren het vroeger altijd en alleen die lastige werknemers die het de bedrijven moeilijk maakten - in de vorm van die linkse vakbonden en hun strijd tegen het Kapitaal - het lijkt er toch meer en meer op dat het Kapitaal daar nu zelf voor verantwoordelijk is.

De banken - weet u nog? Nu hebben ze niet allemaal steun van de staat ontvangen, en we weten allemaal hoe en door wie die wordt gefinancierd, maar er zijn nogal wat miljarden naartoe gegaan. En voorlopig weten ze weinig te doen aan het beeld dat velen van ze hebben. Als ik hoor over topsalarissen die maar voortduren, los van de vraag of dat nu echt zo is of niet en gerechtvaardigd of niet, dan vraag ook ik me af of dat dan alleen maar daar naar toe gaat.

Ik heb in elk geval niet het idee dat banken zich bewust zijn van hun positie in de samenleving. En hun kapitaal en positie in feite daar aan te danken hebben. Want waarom is het voor menig ondernemer met een goedgevulde of uitpuilende orderportefeuille dan zo moeilijk om een lening te krijgen voor een nieuwe machine?

Zo eentje waar je wellicht nieuw personeel voor nodig hebt. Zowel bij de maker als afnemer. Meteen of in de nabije toekomst. Dat nieuwe personeel kan dan wellicht ook wat meer uitgeven. Daar worden nog meer ondernemers blij van. Maar voorlopig wordt er niemand blij en kosten de banken ons allemaal kapitalen. Zelfs die mevrouw uit Laren.

Van onze partners meer (0)...

Nieuwsbrief

De gratis ab e-nieuwsbrief verschijnt eenmaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de Motion & Control branche.

 

Meld u nu aan!AB nieuwsbrief