Laatste nieuws:

DEN HAAG, 17 juli 2008 15:45

Heemskerk naar WTO in Genève

Staatssecretaris Heemskerk is vanaf 21 juli aanwezig bij de onderhandelingen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. De handelsministers uit 152 landen vergaderen over een nieuw wereldhandelsakkoord.

'
1/1

De Doha-ronde, zoals deze onderhandelingen genoemd worden, moet leiden tot het opheffen van handelsbarrières en het openbreken van de internationale agrarische en industriële markten. Tijdens eerdere  topconferenties in 2001 en 2005 konden de WTO-landen niet tot een akkoord komen. Een akkoord volgende week kan de weg vrijmaken voor het definitief afronden van alle Doha-afspraken eind dit jaar.

De ministers  onderhandelen onder meer over de landbouwsteun in de Verenigde Staten en Europa en het afbreken van de hoge tariefmuren voor landbouw-  en industrieproducten. Hoge importtarieven zijn een belangrijk obstakel voor internationale handel. Door een Doha-akkoord dalen deze tarieven. Met name de minst ontwikkelde landen in de wereld moeten hiervan profiteren en betere toegang krijgen tot de Europese en Amerikaanse markt. Ook zal door het akkoord de toegestane handelsverstorende steun van rijke landen aan hun boeren dalen, waardoor producenten uit ontwikkelingslanden meer kansen krijgen. Mogelijk wordt tijdens de top ook gesproken over de voor Nederland belangrijke dienstensector.

Economische zaken

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden