Laatste nieuws:

KARLSRUHE, 14 juli 2017 10:21

Robot neemt autonoom beslissingen in de ruimtevaart (video)

Sinds 1 juli onderzoekt een team van het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan het Karlsruher Institut für Technologie aan een systeem waarmee robots in het heelal zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Met 'IntelliRISK' moeten robots het vermogen krijgen om op planetaire verkenningsmissies autonoom en flexibel te handelen.

Lauron werd aan het FZI ontwikkeld en kan zichzelf op onherbergzaam terrein veilig voortbewegen. In het 'IntelliRISK' project wordt hij gebruikt als test- en evaluatiesysteem.'
Lauron werd aan het FZI ontwikkeld en kan zichzelf op onherbergzaam terrein veilig voortbewegen. In het 'IntelliRISK' project wordt hij gebruikt als test- en evaluatiesysteem.
1/1

Doel van het project is robots zo te trainen, dat ze zelfstandig risico's kunnen inschatten, in staat zijn situaties bewust af te wegen en beslissingen te nehmen. Bij het project wordt gebruik gemaakt van Lauron, een aan het FZI ontwikkelde looprobot die zich zelf op ongelijke bodems veilig voort te bewegen.

Lauron zal fungeren als test- en evaluatiesysteem voor ontwikkelingen en moet in de loop van het project worden uitgebreid voor verkenningsmissies op planeten.

Zelfstandig beslissen

Tot nu toe beslissen vluchtleidingsteams bij verkenninngstochten op planeten over de handelingen van de gebruikte robots. Als basis voor hun beslissingen gebruiken de teams data die pas met grote vertraging of in gereduceerde omvang beschikbaar komen.

Bij de huidige werkmethode wordt niet alle data waarover de robot beschikt overgebracht naar het vluchtleidingsteam en kunnen dus niet in het beslissingsproces worden meegenomen. Het project 'IntelliRISK' moet in de toekomst aan deze omissie een einde maken. Het systeem kan risico's inschatten n op basis van de verkregen kennis zelfstandig situaties beïnvloeden.

Vooral in gevallen waarbij het succes van de missie belangrijkers is dan de potentiële schade aan de hardware is de intelligentie van het systeem beslissend. 'IntelliRISK' stelt de robot in staat in zulke situaties risico's te herkennen, in te schatten en bewust te lopen, bijvoorbeeld wanneer hij zich ziet geconfronteerd met een steile helling of een diepe greppel.

Daarbij kan de robot bij het begin van de missie nog voorzichtig en terughoudend handelen, maar later, tegen het einde van zijn levensduur, moediger beslissingen nemen.

Ook buiten ruimtevaart

Met het project leveren de onderzoekers een belangrijke bijdrage aan een grotere autonomie op het gebied van robotica. Behalve in de ruimtevaart kan het systeem ook op andere terreinen worden toegepast.

Het risicobewustzijn kan in de toekomst ook in het kader van Industrie 4.0 toepassingen worden gebruikt, om veiliger met mensen samen te werken en ongelukken te kunnen vermijden. Maar ook in de beveiliging tegen rampen en bergingswerkzaamheden zou de robot het welzijn van mensen boven dat van zichzelf kunnen stellen om ook in moeilijke omstandigheden redding mogelijk te maken

Onderstaande video geeft een indruk van de mogelijkheden die Lauron al bood tijdens de voorbereidingen voor de SpaceBot Camp 2015 van het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR).

 

bron: Forschungszentrum Informatik

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden