Laatste nieuws:

LAUSANNE (ZWITSERLAND), 27 februari 2017 12:34

Zespotige robots sneller dan Moeder Natuur (video)

Zwitserse onderzoekers hebben een nieuwe gang (manier van lopen) ontwikkeld voor zespotige robots. De nieuwe loopwijze is zelfs efficiënter dan veel zespotigen die in de natuur te vinden zijn.

Foto: EPFL/Alain Herzog'
Foto: EPFL/Alain Herzog
1/1

Het project is een samenwerking tussen de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) en de Universiteit van Lausanne (UNIL). Ze hebben bestudeerd hoe zespotige insecten (zoals vliegen) lopen en besloten voor zespotige robots een efficiënter alternatief te ontwikkelen.

Niet efficiënt

Als gewervelde dieren rennen, maken hun benen slechts minimaal contact met de grond. Zespotige insecten zijn echter anders. Deze dieren rennen het snelst door gebruik te maken van een ‘driebenige gang’, ook wel ‘driepoot gang’ genoemd, waarbij er te allen tijde drie poten op de grond staan. Deze manier van lopen blijkt echter verre van efficiënt te zijn.

De Zwitserse wetenschappers voerden computersimulaties uit met een evolutie-achtig algoritme om de loopsnelheid van een zespotig wezen te optimaliseren. Hier rolden vervolgens de meest snelle loop-gangen uit.

Even blijven plakken

Uit de simulaties bleek dus dat insecten eigenlijk helemaal niet zo efficiënt lopen. Dit heeft voornamelijk een plakkerige reden. Insecten moeten namelijk niet alleen horizontaal over een oppervlak kunnen lopen, maar ook verticaal, met behulp van hun plakkerige pootjes.

Dit bleek ook uit de simulatie van de wetenschappers. Voerden ze de eis in dat een zespotige in drie dimensies moet kunnen lopen, koos ook het kunstmatige algoritme voor de driepoot-manier.

Vliegje treiteren

De wetenschappers draaiden dit principe ook om. Ze bekleedden de pootjes van een aantal vliegen met een polymeer. Hierdoor kregen de vliegen een soort lieslaarzen aan en bleven dus niet meer plakken. Vervolgens keken de wetenschappers wat er gebeurde.

De vliegen bleken zichzelf heel snel aan te passen aan de nieuwe situatie en ontwikkelden een been-coördinatie die meer lijkt op hoe tweebenige organismen dit doen. De nieuwe manier van lopen vertoonde ook veel overeenkomsten met de manier die met behulp van het algoritme was uitgedokterd.

De onderzoekers hopen met hun studie zowel robotica-specialisten als biologen meer te leren op hun verschillende onderzoeksgebieden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (34)

6 september 2017 - Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam – WPC
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden