Laatste nieuws:

PASADENA, CALIFORNIë (VS), 1 december 2016 14:29

‘Glasachtige’ NASA-tandwielen houden robots draaiend zonder smeermiddel

Onderzoekers van het NASA Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië (VS) willen een ‘beter tandwiel’ gaan bouwen. De tandwielen zullen gebruikt gaan worden in precisie-robotica voor ruimtereizen.

Bulk metallisch glas is een metaallegering die niet bros wordt in extreme kou. Ideaal dus voor robot-toepassingen in de ruimte of op koude planeten.'
Bulk metallisch glas is een metaallegering die niet bros wordt in extreme kou. Ideaal dus voor robot-toepassingen in de ruimte of op koude planeten.
1/1

Goede tandwielen zijn essentieel bij het bouwen van robots, vooral als hier hoge eisen aan gesteld worden. Tandwielen van lage kwaliteit kunnen voor onnodige trillingen of haperingen zorgen. Iets wat je niet wilt als jouw robot lichtjaren ver weg een schepje zand of een rots moet vastpakken.

BMG - de weg naar een beter tandwiel

Techneut Douglas Hofmann en zijn team zijn in Pasadena druk bezig met het bouwen van een ‘beter tandwiel’. Hofmann heeft recent twee onderzoeken gepubliceerd naar tandwielen, vervaardigd uit bulk metallisch glas (BMG), een speciaal ontworpen legering met eigenschappen die ideaal toepasbaar zijn in de robotica.

“Hoewel BMG al een tijdje worden onderzocht, is het nog moeilijk te doorgronden hoe dit te ontwerpen en te implementeren is in structurele hardware”, aldus Hofmann. “Ons onderzoeks- en engineeringteam van JPL, heeft in samenwerking met Calltech en UC San Diego eindelijk de nodige tests gedaan met BMG om de mogelijke voordelen voor NASA ruimtevaartuigen te demonstreren.”

Metallisch glas?

Hoe kan een materiaal nu tegelijkertijd een metaal zijn en een glassoort? Het geheim zit hem in de atoomstructuur. Metalen hebben een geordende, kristallijne structuur, maar eenmaal verhit tot het smeltpunt wordt het metaal vloeibaar en verliezen de atomen deze ordening. Koel het geheel snel genoeg af (ongeveer 1000 graden Celcius per seconde) en je kunt deze niet-kristallijne structuur behouden.

Het resulterende metaal heeft een niet-kristallijne microstructuur, ook wel een ‘amorfe’ structuur genoemd. Deze metalen vallen onder de noemer ‘amorfe metalen’ of ‘metallisch glas’.

Door de snelle koeling is het metaal namelijk in essentie een glasachtig materiaal. Het kan gemakkelijk vloeien en geblazen worden indien verhit, net als vensterglas. Als dit glasachtige materiaal in delen van meer dan 1 millimeter wordt vervaardigd heet het ‘bulk’ metallisch glas, oftewel ‘BMG’.

Het perfecte tandwiel

Wat BMG-tandwielen zo aantrekkelijk maakt voor de ruimtevaart is de lage smelttemperatuur van het materiaal. Hierdoor kunnen onderdelen via spuitgietprocessen worden vervaardigd, zoals in de kunststofindustrie ook wel gebruikelijk is, maar dan met veel hogere sterkte en slijtvastheid dan kunststof.

Volgens Hofmann kunnen tandwielen gemaakt van BMG ‘koud en droog draaien’. Eerste tests laten een sterke torsie zien en een vloeiende draaiing zonder smeermiddel, zelfs bij -200 graden Celcius. Voor robots die naar bevroren planeten worden gestuurd is dit een enorm en energiebesparend voordeel. De Mars-rover bijvoorbeeld moet nu nog energie gebruiken om een smeermiddel op te warmen, iedere keer als de rover wil gaan bewegen. Ook wordt BMG niet bros bij extreme koude, wat NASA’s interesse in dit materiaal verklaart.

Voor meer informatie over Hofmann’s onderzoek kun je onderstaande link bezoeken.

http://scienceandtechnology.jpl.nasa.gov/metallurgy-facility

bron: NASA

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden