Laatste nieuws:

WOERDEN, 7 oktober 2015 09:44

‘Basisscholen besteden te weinig aandacht aan wetenschap en techniek’

Het merendeel van de leerkrachten is van mening dat er op basisscholen onvoldoende aandacht wordt besteed aan wetenschap en techniek. Dit blijkt uit een recente peiling van TNS NIPO onder ruim 500 leerkrachten, in opdracht van TechniekTalent.nu.

Goed techniekonderwijs op basisscholen stimuleert leerlingen nieuwsgierig, kritisch en creatief te zijn. Want 95% van onze dagelijkse leefomgeving bestaat uit techniek. Door samen enthousiast met technieklessen bezig te zijn ontwikkelen kinderen belangrijke vaardigheden voor de toekomst zoals creativiteit, communiceren en samenwerken. Deze kinderen hebben er zin in!'
Goed techniekonderwijs op basisscholen stimuleert leerlingen nieuwsgierig, kritisch en creatief te zijn. Want 95% van onze dagelijkse leefomgeving bestaat uit techniek. Door samen enthousiast met technieklessen bezig te zijn ontwikkelen kinderen belangrijke vaardigheden voor de toekomst zoals creativiteit, communiceren en samenwerken. Deze kinderen hebben er zin in!
1/1

Op 7 oktober begint de Kinderboekenweek 2015. Het thema van dit jaar is ‘Raar maar waar: natuur, wetenschap en techniek’. De door TNS NIPO ondervraagde leraren zijn erg blij met dit thema.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 89% van de leerkrachten vindt dat onderwijs over wetenschap en techniek bijdraagt aan de talentontwikkeling van kinderen. 85% meent dat het belangrijk is om kinderen hier al vroeg kennis mee te laten maken. Naast belangrijk vindt ruim drie kwart van de ondervraagde leerkrachten les geven over wetenschap en techniek leuk, maar ook moeilijk.

Raar maar waar

In de aanloop naar en tijdens de Kinderboekenweek besteden veel basisscholen extra aandacht aan wetenschap en techniek, veelal in de vorm van projectlessen. TechniekTalent liet TNS NIPO een peiling uitvoeren onder leerkrachten in het basisonderwijs.

De belangrijkste uitkomsten:

  • Slechts 16% van de leerkrachten meent dat er in het basisonderwijs voldoende aandacht wordt besteed aan de thema’s wetenschap & techniek.
  • 38% vindt wel dat dit het geval is op hun eigen basisschool.
  • Maar liefst 86% van de ondervraagde leerkrachten vindt techniek een belangrijk onderwerp voor leerlingen, en 90% vindt lesgeven over wetenschap & techniek nuttig.
  • 88% vindt een Kinderboekenweek die gewijd is aan wetenschap & techniek een goed initiatief.
  • 77 % van de leerkrachten vindt het ook leuk om in de klas aandacht te besteden aan techniek. Het aandeel leerkrachten dat dit ook makkelijk vindt, is beduidend kleiner: 25%. 63% vindt het spannend.
  • 46% vindt dat er op basisscholen onvoldoende kennis in huis is om lessen over wetenschap & techniek te geven.

Techniekpact

Gelukkig wordt er de komende jaren veel aandacht besteed aan techniekonderwijs. Zo ondertekenden zestig partijen uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven het Techniekpact, met daarin het voornemen om meer kinderen op school in contact te brengen met techniek. Ook stelt de PO-raad samen met de besturen van basisscholen een strategisch meerjarenplan op voor verankering van een integrale visie op wetenschap & technologie in het basisonderwijs.

Denktank#2032

De uitkomsten van de TNS NIPO-peiling sluiten ook goed aan bij de toekomstvisie voor het onderwijs zoals geformuleerd door Denktank#2032. Deze groep experts denkt na over de vraag hoe kinderen optimaal voorbereid kunnen worden op de toekomst, en wat nodig is om ze vaardigheden mee te geven die ze in staat stelt ‘levenslang te leren’. Het kennismaken met wetenschap & techniek speelt hierbij een cruciale rol.

Begin op jonge leeftijd

Chris van Bokkum van TechniekTalent: “De vraag naar ondersteuning bij het geven van goed wetenschap- en techniekonderwijs op scholen is groot: wij weten dat jongeren zich tussen hun 9 en 14 levensjaar beroepsbeelden vormen die naarmate zij ouder worden steeds vaster worden. Het is dus van belang om jongeren al op vroege leeftijd in aanraking te brengen met techniek zodat Techniek niet uitgesloten wordt in dit beroepsvormingsproces. Het is goed om te zien dat leerkrachten hier aandacht aan willen besteden en begrijpelijk dat zij vaak niet weten op welke wijze dit verantwoord kan plaatsvinden. TechniekTalent.nu heeft op dit onderwerp veel expertise in huis en wil leerkrachten daar graag bij ondersteunen. Zo geven wij in de aanloop naar de Kinderboekenweek een ‘proefjesproof-workshop’ waaraan bijna 250 basisscholen meedoen."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden