Laatste nieuws:

MüNSTER (DUITSLAND), 6 augustus 2015 12:24

Veiligheidstechniek in de dierentuin

In het tijgerverblijf van de overdekte dierentuin van Münster (Duitsland) zijn CET-veiligheidsschakelaars geïnstalleerd. Deze veiligheidstechnieken uit de industrie, kunnen namelijk ook de veiligheid in dierentuinen flink verbeteren.

'
Rechts
1/2

Enige tijd geleden werd in Münster een verzorger gedood door een Siberische tijger. In de dierentuin van Keulen had een verzorgster, voor het schoonmaken van het verblijf, vergeten een tijger in te sluiten. En in een dierenpark in Berlijn werd een verzorgster doodgedrukt door een muskusos (familie van de bizon).

Gevaar beperken

Gelukkig gebeuren dit soort incidenten niet vaak, maar iedere keer is er natuurlijk één teveel. Meestal is onoplettendheid van het personeel de oorzaak. Daaruit heeft de dierentuin van Münster zijn consequenties getrokken en is begonnen de dierenverblijven te voorzien van een effectieve veiligheidstechniek zoals die in de industrie bekend is.

CET-veiligheidsschakelaar

De keuze viel op de CET-veiligheidsschakelaar van Euchner. Naast een elektronisch gecodeerde activator bevat deze ook een mechanische vergrendeling. Gewoonlijk wordt de CET toegepast bij veiligheidsdeuren van machines en installaties. Door de vergrendelingsfunctie met vergrendelingsbewaking kan de CET worden ingezet bij de bescherming van personen.

De stevige metalen behuizing maakt de toepassing onder de meest barre omgevingsomstandigheden mogelijk. De CET bereikt een sluitkracht van 6500N, een eigenschap die vooral bij grote en zware deuren gunstig is.

Toepassing in Münster

In de overdekte dierentuin van Münster wordt de veiligheidsschakelaar nu gebruikt voor de beveiliging van het tijgerverblijf. Een elektrohydraulische sluitinstallatie dwingt de dierverzorger tot een systematische handelwijze voordat hij de kooi of het buitenverblijf kan betreden. De toegang tot de afzonderlijke gebieden is uitsluitend mogelijk via een sluis, waarvan de toegangen tegen elkaar vergrendeld zijn.

De veilige werking van deze vergrendelingen wordt steeds door een CET-veiligheidsschakelaar gewaarborgd. Deze schakelaars bevinden zich in de sluis en vóór de deur die naar het buitenverblijf leidt; de gehele installatie wordt door een SPS bestuurd.

Met deze veiligheidstechniek kon de bescherming van de medewerkers op een duidelijk hoger niveau worden gebracht. Om het buitenverblijf te kunnen betreden, lokken de medewerkers de dieren het binnenverblijf in. Vervolgens is de bediening van de beveiligingsinstallatie met de zogenoemde terreinsleutel mogelijk.

In de sluis en vóór de deur die naar het buitenverblijf voert, bevindt zich een grendel met de veiligheidsschakelaar CET, die alleen kan worden geopend wanneer alle andere gesloten zijn. Door het sluiten wordt in een cilinder druk opgebouwd. Voldoende druk veroorzaakt een impuls, die ook de optische indicatie van de vergrendelingsstatus aangeeft: groen betekent vrijgave.

Wanneer de indicaties voor beide grendels groen zijn, kan de deur naar buiten met een sleutel worden vrijgegeven en geopend. Aanvullend moet de dierverzorger zich via een monitor ervan overtuigen, dat beide tijgers daadwerkelijk in de binnenverblijven zijn en de grendels gesloten zijn.

Er is slechts één terreinsleutel zodat een tweede verzorger de deur niet abusievelijk kan openen. De medewerker, die het dierenverblijf reinigt, draagt de sleutel bij zich. In geval van nood kunnen door middel van de sleutelschakelaar de veiligheidsfuncties van het dierenverblijf buiten bedrijf worden gesteld.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden