Laatste nieuws:

UTRECHT, 16 juli 2015 11:29

Keuring koelinstallaties kan beter

De Inspectie SZW heeft bij 182 bedrijven drukapparatuur (zoals drukvaten en koelinstallaties) geïnspecteerd. Gebleken is dat de herkeuringsverplichting onvoldoende wordt nageleefd. In mindere mate geldt dit ook voor de andere verplichtingen, zoals goed onderhoud plegen en de aanwezigheid van de vereiste documenten.

'
1/1

Vaak willen gebruikers zich wel aan de verplichtingen houden, maar gebeurt dit niet vanwege onbekendheid met de (complexe) regelgeving, of het niet goed bijhouden van de herkeuringstermijnen.

Gevaarlijke apparatuur

Het werken met drukapparatuur is niet zonder gevaar door de aanwezigheid van hoge druk en gevaarlijke stoffen. Daarom is een verplichte periodieke herkeuring noodzakelijk. Jaarlijks worden ongeveer 18.000 herkeuringen uitgevoerd door een aangewezen keurende instelling.

Meeste overtredingen bij voedingsbedrijven

Er is geïnspecteerd bij 182 bedrijven waarvan bekend was dat een keuringstermijn van een drukapparaat verlopen is. Bij 68 bedrijven zijn 90 overtredingen vastgesteld. In enkele gevallen hebben de inspecteurs een potentieel gevaarlijke situatie geconstateerd.

Bij bedrijven in de voedingssector (in dit onderzoek de grootste sector) zijn de meeste overtredingen vastgesteld. Ook bleek bij bedrijven met tussen de 10 en 100 werknemers het aantal overtredingen het dubbele te zijn dan de kleinere of grotere bedrijven.

Oorzaak en voorkomen

Bij dit onderzoek is ook gekeken naar de redenen van niet naleving. Er blijkt in veel gevallen geen sprake te zijn van onwil, maar van onbekendheid met de (als complex ervaren) regelgeving en een gebrekkige administratie. De termijn van herkeuring wordt niet bewaakt.

Niet alle keuringsinstellingen sturen alle bedrijven een herinnering (dit is niet verplicht), hoewel dit zeer effectief is. De Inspectie SZW benadrukt het belang van een herinnering, maar bedrijven moeten zelf ook alert zijn. De Inspectie SZW zal op het onderwerp drukapparatuur blijven inspecteren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden