Laatste nieuws:

AUSTIN, TEXAS (VS), 14 augustus 2014 09:53

Robot zwemt als inktvis, maar kan hij ook dansen?

Tijdens NI Week presenteerden studenten van de afdeling Mechanical and Process Engineering (D-MAVT) van de ETH in Zürich een maritieme robot, waarvan de voortstuwing is gebaseerd op de zeekat of sepia - een inktvis.

Sepios'
Sepios
1/1
De combinatie van robotica en bionica is een uitdaging voor elke technicus en het kostte dus weinig moeite om een team te vormen om een onderwaterrobot te ontwikkelen die zich voortbeweegt als de zeekat. De robot, Sepios gedoopt, bestaat uit een polycarbonaat behuising met daarin de besturingselektronica en de accu's. Aan die behuizing worden vinnen bevestigd, die met een golvende beweging zorgen dat de robot gracieus door het water zwemt. De robot gaat, net als zijn biologische voorbeeld, even makkelijk vooruit als achteruuit en kan snel afremmen en accelereren in tegengestelde richting. Omdat hij geen propellor heeft zal hij niet vast komen te zitten in zeewier en bovendien gevoelige zeedieren niet storen.

ETH-studenten Alessandro Schäppi, Julian Felix Flury en Antoine Seewer mochten hun robot - waarmee ze de NI Global Student Award wonnen - demonstreren op het hoofdpodium van NI Week 2014. Gastheer Dave Wilson, Academic Marketing Director bij National Instruments, bleek onder de indruk, maar had nog één brandende vraag: "Kan hij ook dansen?"

Nou en of. Beter zelfs dan zijn bouwers...

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden