Laatste nieuws:

KETURA (ISRAëL), 3 april 2014 11:53

Robot maakt zonnepanelen automatisch schoon (video)

Slecht nieuws voor schoonmakers van zonnepanelen. Ze zitten binnenkort zonder werk. Op de Ketura Sun zonnefarm in Israël hebben ze nu een robot die het vuile werk doet.

Foto: Ecoppia'
Foto: Ecoppia
1/1

Voor veel zonnekrachtcentrales in de woestijn is stof en zand een ware plaag. Het vuil bouwt snel op en maakt dat het rendement van de fotovoltaïsche cellen snel vermindert. Een goede schoonmaakstrategie is dus een must.

Zonnepanelen schoonmaken met robots

De Ketura Sun zonnekrachtcentrale bevindt zich in de Negev-woestijn. Het terrein is acht hectare groot en produceert negen miljoen kilowattuur aan elektriciteit per jaar. De centrale is eigendom van Arava Power en Siemens AG.

Het schoonmaken van de acht hectare aan zonnepanelen was een dure grap en werd slechts negen keer per jaar uitgevoerd. Het grootste deel van het jaar opereerde de centrale dus minder efficiënt. Nu worden de zonnepanelen elke nacht door 100 robots schoongemaakt.

Leger van robots

De 100 robots opereren niet alleen volledig autonoom, ze gebruiken bij de schoonmaak van de zonnepanelen ook geen druppel water. Logischerwijs is water een kostbaar goed in de Negev-woestijn.

De Ecoppia E4-robots zitten vast aan een frame dat naar links en rechts kan bewegen over het oppervlak van een zonnepaneel. Zelf kunnen de robots op en neer bewegen. Ze gebruiken ronddraaiende borstels gemaakt van microvezelmateriaal samen met een systeem dat lucht blaast om zo 99 procent van het aanwezige stof te kunnen verwijderen.

Energiezuinige robots

Naast het feit dat de robots geen water gebruiken bij hun schoonmaakwerkzaamheden, zijn ze qua energieverbruik ook nog eens geheel zelfvoorzienend. De robots gebruiken hun eigen zonnepanelen en energie-herwinningssystemen om de elektriciteit op te wekken die ze nodig hebben.

Volgens een woordvoerder van robotbouwer Eccopia kan stofopbouw funest zijn voor zonnepanelen. De reductie in energie-output kan oplopen tot 35 procent. Dankzij de nachtelijke schoonmaakploeg van Eccopia draait de centrale voortaan optimaal.

 

bron: Ecoppia

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden