Laatste nieuws:

KARLSRUHE (DUITSLAND), 13 februari 2014 14:32

3D-geprint materiaal is lichter dan water en sterker dan staal (video)

Onderzoekers aan het Karlsruhe Institut für Technologie (KIT) hebben een 3D-geprint materiaal gepresenteerd wat zowel enorm licht, als enorm sterk is.

Eén van de vele structuren waar de onderzoekers mee experimenteerden. Dit model is ongeveer 30 miljoenste van een meter breed.'
Eén van de vele structuren waar de onderzoekers mee experimenteerden. Dit model is ongeveer 30 miljoenste van een meter breed.
1/1

Stevige materialen zoals metalen hebben vaak ook de hoogste dichtheid. Poreuze materialen, of materialen met een lage dichtheid, zijn vaak ook het zwakst. Wetenschappers van KIT hebben nu echter een materiaal geproduceerd wat beide eigenschappen combineert.

Geïnspireerd door de natuur

Als je een sterk, maar niet heel dicht materiaal wilt ontwikkelen, zijn er in de natuur voorbeelden te over. Denk aan botten, of hout. Deze materialen zijn licht omdat er in de structuur op moleculair niveau enorm veel gaten aanwezig zijn. Vogelbotten zijn hier een mooi voorbeeld van. Ze zijn heel stevig, maar toch licht genoeg om vlucht mogelijk te maken.

Net als bijvoorbeeld Romeinse bogen in de bouwkunde, draagt de vorm van al die kleine openingen bij aan de stevigheid van het geheel.

3D-geprint materiaal

De onderzoekers, onder leiding van Jens Bauer, experimenteerden met verschillende structuren. Alle ideeën werden geprint met de Nanoscribe 3D-printer, die zeer precieze nanostructuren kan printen.

De Nanoscribe printer werkt door het met een laser verhitten van druppels vloeibaar plastic. Een computergestuurd mechanisme beweegt de ondergrond onder de laser door, om zo laag voor laag een 3D-model op te bouwen. Na afloop wordt het overtollige vloeibare plastic weggespoeld, zodat de structuur overblijft. Deze bevat details van slechts enkele miljoenste meters breed.

Naast het uitproberen van verschillende structuren, voorzag het team het ook nog van een dunne coating van aluminiumoxide.

Het resultaat van alle tests: een honingraatstructuur, versterkt met een coating van 50 nanometer aluminiumoxide, bleek te drijven op water en toch steviger dan staal.

Nanoprinten

Dit alles bleek mogelijk dankzij de relatief nieuwe techniek van het nanoprinten. In 2012 printten Weense onderzoekers bijvoorbeeld een raceauto en kathedraal kleiner dan een stofmijt. De Nanoscribe printer maakt modellen van gelijke grootte, maar doet het vier keer zo snel.

Op dit moment is het proces nog niet geschikt om op industriële schaal toe te passen, maar het is een fascinerende kijk in de toekomst van materialen met een ‘microarchitectuur’.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden