Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 1 oktober 2012 11:58

Supersnelle nauwkeurige actuator voor pick & place machine

Koen Meessen is cum laude gepromoveerd op zijn onderzoek naar elektromagnetische actuatoren. Hij ontwikkelde een nieuwe driedimensionale modelleringstechniek voor de elektromagnetische velden ervan. Met dit model maakte hij een nieuw soort actuator, voor een ‘pick and place’ machine die onderdelen op printplaten zet. De snelheid en accuratesse ervan zijn ongekend, aldus zijn promotor prof.dr. Elena Lomonova.

Dr. ir. Koen Meessen '
Dr. ir. Koen Meessen
1/1

De industrie vraagt om steeds snellere, nauwkeurigere en kleinere elektromagnetisch aangedreven actuatoren, die verschillende soorten bewegingen kunnen maken. Nauwkeurige modellering van de elektromagnetische velden is een vereiste om dit soort actuatoren te kunnen ontwerpen.

Schoefbeweging 

"Mijn onderzoek is gericht op het modelleren en ontwerpen van een motortje dat een schroefbeweging kan maken waarbij je kunt instellen of hij hard moet draaien of juist snel de schroef in de muur moet duwen", licht Koen Meessen zijn werk toe. "Eigenlijk een boormachine die je niet meer naar de muur hoeft te duwen, hij beweegt de schroef zelf al naar de muur." De actuator die hij maakte met behulp van zijn modelleringstechniek, heeft hij gepatenteerd.

De promotor van Koen Meessen, prof.dr. Elena Lomonova (Electromechanics, Power Electronics and Motion Systems) spreekt lovende woorden over het onderzoek. "Zijn werk is de eerste generieke driedimensionale formulering voor cilindervormige structuren. Zijn formulering is breed toepasbaar op cilindervormige elektromagnetische problemen. Meessen heeft zijn model ondergebracht in een Matlab software-omgeving waarmee zijn kennis eenvoudig in onderzoek en ontwikkeling gebruikt kan worden. En bovenop de theoretische doorbraak slaagde hij er ook in een nieuw soort actuator te ontwerpen en bouwen, die wereldwijd uniek is en een grote stap vooruit is qua technologie voor ‘pick & place' machines."

Cum laude

Vermeldenswaardig is bovendien dat de promovendus jarenlang zeer actief was bij het robotvoetbalteam van de TU/e, Tech United. Ondanks deze betrokkenheid wist hij binnen vier jaar te promoveren.

Jaarlijks telt de TU/e een kleine tweehonderd promoties. Gemiddeld krijgt minder dan vijf procent daarvan de eervolle vermelding ‘cum laude'.

Het proefschrift van is getiteld Electromagnetic Fields and Interactions in 3D Cylindrical Structures: Modeling and Application'. De copromotor is dr. Johan Paulides.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden