Laatste nieuws:

LELYSTAD, 14 juni 2012 10:46

Zelfgemaakte superzuinige auto’s op HAN Eco Marathon (video)

De opdracht was simpel: bouw zelf een superzuinige auto op basis van een klein budget, die minimaal 30 km per uur kan rijden. Acht teams met eerstejaarsstudenten Autotechniek van de HAN kregen deze opdracht. De teams hebben er een half jaar aan gewerkt. De duurzame auto's werden 8 juni getest tijdens de HAN Eco Marathon op het circuit bij Lelystad.

'
1/1

In krap een half jaar tijd hebben de studenten heel veel geleerd over zuinige autotechniek. "Lichtgewicht en constructies maken, dat is echt mijn droom. Toepassen in de Formule 1, dat zou helemaal geweldig zijn!", vertelt een van de studenten HAN Autotechniek enthousiast.

Lichtgewicht en gestroomlijnd

Het mag bijna niets wegen. En hoe minder luchtweerstand, hoe zuiniger de auto. Voor controle werden de laatste bouten aangedraaid en daarna kon er getest worden. Een van de teams verloor een windscherm, maar dat was snel gefixt.

Beter voor het milieu

30 km per uur rijden is natuurlijk nogal langzaam, maar je kunt wel 300 kilometer rijden op 1 liter benzine. Ter vergelijking: een zuinige brommer haalt hooguit 50 kilometer met 1 liter brandstof.

Wat is de HAN Eco Marathon?

De HAN Eco Marathon is een wedstrijd waarin studententeams van de opleiding Autotechniek de strijd met elkaar aangaan om zelf het allerzuinigste voertuig te ontwerpen, ontwikkelen en te bouwen. De voertuigen worden gemaakt met een beperkt budget van maximaal € 1000,-, wat de uitdaging des te groter maakt.

 

bron: HAN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden