Laatste nieuws:

TOKIO (JAPAN), 13 juni 2012 11:04

Doorbraak duurzame hoog-efficiënte silicium zonnecellen door Imec en Kaneka

Kaneka en Imec zijn erin geslaagd om grote (6 inch) heterojunctie siliciumzonnecellen te ontwikkelen met een (door Fraunhofer ISE CalLab) gecertificeerde omzettingsefficiëntie van 22,68%. De cellen hebben gegalvaniseerde kopercontacten op een transparante geleidende oxidelaag, wat het productieproces duurzamer en goedkoper maakt. De ontwikkeling gebeurde in Kaneka’s Osaka lab, gebruik makend van Kaneka’s kopergalvanisatie-technologie die gebaseerd is op Imec’s uitgebreide knowhow op het vlak van kopergalvanisatie.

'
1/1

Tegenwoordig is de voorkeurtechnologie voor de industriële productie van heterojunctie siliciumzonnecellen het zeefdrukken van zilvercontacten aan de bovenkant van de zonnecel. Bij dit soort contacten blijft de efficiëntie van de zonnecellen suboptimaal en zijn productiekosten relatief hoog. Dit komt doordat het moeilijk is om de weerstand van dergelijke contacten te verlagen en om de metalen verbinding te verdunnen. Gegalvaniseerde kopercontacten kunnen die nadelen overwinnen. Daardoor kan de efficiëntie opgedreven worden en tegelijkertijd de fabricatiekosten verminderd.

Samenwerking Japan en Nederand

Kaneka's Europees zonnecellaboratorium is gevestigd op Imec's campus in Leuven, waardoor Kaneka-onderzoekers toegang hebben tot Imec's geavanceerde zonnecelonderzoeksinfrastructuur. De samenwerking tussen Kaneka en Imec heeft geleid tot de verbetering van Kaneka's dunne-film zonnecellen en de ontwikkeling van een nieuwe generatie heterojunctie siliciumzonnecellen. De ontwikkeling van grote kopergegalvaniseerde heterojunctie zonnecellen is een belangrijke stap naar een industrieel proces waarbij dit soort cellen geïntegreerd zal worden in grote modules.

Kenji Yamamoto, general manager van Kaneka's Europees zonnecellaboratorium: "Kaneka is trots op het behalen van deze resultaten. Dit was mogelijk door de initiële ontwikkelingen van Imec."

Jef Poortmans, directeur van Imec's zonnecelprogramma: "We zijn zeer opgetogen dat we Kaneka hebben kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van deze belangrijke resultaten. Ze zijn het bewijs van de mogelijkheden van kopermetallisatie voor toekomstige zonnecellen, en ze versterken onze overtuiging dat koper in de toekomst een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van hoogefficiënte en duurzame zonneceltechnologie."

bron: Imec

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden