Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 5 maart 2012 11:03

Nederland op veertiende plaats in WNF-Cleantech Innovation Index

Denemarken biedt de beste groeimogelijkheden voor innovatieve start-ups in schone technologie. De koploper wordt gevolgd door Israël, Zweden, Finland en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de Global Cleantech Innovation Index van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

'
1/1

Nederland staat op de veertiende plek, boven Zwitserland en onder China. Het nieuwe onderzoek geeft aan welke landen een goede voedingsbodem bieden om innovaties te laten uitgroeien tot commercieel succes op de internationale markt. Het rapport is een voorproefje op de jaarlijkse ranglijst over het marktaandeel van landen in schone technologie die WNF over enkele maanden publiceert.

In Coming Clean: the Global Cleantech Innovation Index 2012 zijn 38 landen langs de schone technologiemeetlat gelegd. Daarbij zijn vijftien criteria gehanteerd die aangeven wat de kans is dat een creatief idee ontstaat en de kans dat het uitgroeit tot een commercieel succes. Nederland scoort goed op het gebied van kennis - universiteiten en kennisinstituten - en de allereerste fase, waarbij een idee wordt uitgewerkt tot een start-up in de schone technologiesector. Daarna gaat het echter snel bergafwaarts. Te weinig Nederlandse ideeën halen de markt en groeien uit tot commercieel interessant product.

Opvallend is dat de top vier van de landenranglijst bestaat uit kleine economieën die over veel innovatieve kracht beschikken, maar minder mogelijkheden hebben om kleine start-ups groot te maken. Toch weten zij door een creatieve aanpak en effectieve samenwerking hun gebrek aan een grote binnenlandse markt en toegang tot langdurige financiering te compenseren.

De Verenigde Staten scoren in absolute termen het best, vanwege de omvang van hun economie. De VS hebben bijvoorbeeld het grootste onderzoeksbudget en de meeste start-ups en investeerders. Aziatische landen blijken daarentegen beter in staat om start-ups naar de markt te begeleiden en te laten uitgroeien tot commercieel succes. Zo heeft China de potentie om innovaties in de nabije toekomst op grote schaal op de markt te brengen. Bovendien krijgt het land in hoog tempo meer toegang tot financiering.

WNF en FME zijn sinds 2008 partners in Cleantech en organiseren gezamenlijk de Clean Energy Technology Award en het Cleantech forum. FME is ook zeer nauw betrokken bij de duurzame energiethema's van het Topteam Energie. Naar verwachting zal de omzet in duurzame energietechnologie en energie efficiency de komende jaren toenemen van 8 miljard in 2012 tot ruim 30 miljard euro in 2020. Daarmee is Cleantech de belangrijkste groeimarkt voor de technologische industrie.

bron: FME-CWM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden