Laatste nieuws:

ITHACA, VS, 29 februari 2012 14:11

Robot bouwt zelf spantconstructies

Onderzoekers van de Cornell universiteit in Amerika hebben een prototype robot gebouwd die zelfstandig een spantconstructie in elkaar kan zetten. De robot kan op eigen houtje bouwen en klimt omhoog of omlaag om een constructie in elkaar te zetten die groter is dan de robot zelf.

Jeremy Blum met het prototype van de autonome constructierobot. De robot kan zelfstandig spantconstructies bouwen en beklimmen. (Foto: Lindsay France)'
Jeremy Blum met het prototype van de autonome constructierobot. De robot kan zelfstandig spantconstructies bouwen en beklimmen. (Foto: Lindsay France)
1/1

Mensen zijn erg bedreven in het bouwen van constructies die vele honderen of duizenden malen hoger zijn dan wijzelf. Waar we echter minder goed in zijn is het veilig bouwen, aangezien al dat geklauter niet zonder risico is en bouwongevallen vaak ernstige gevolgen hebben.

Bouwrobot bouwt veilig

"Wat mij persoonlijk het meest enthousiast maakt aan dit project is het idee van veiligheid," aldus Jeremy Blum, een onderzoeksstudent die meewerkte aan het project. Doordat de robot een bouwconstructie kan aanpassen en beklimmen, ook al is het alleen maar voor het afleveren van bouwmaterialen, maakt een bouwput al stukken veiliger voor mensen, aldus Blum.

Het project is gefinancieerd door een research en innovatie-beurs die is toegekend aan Hod Lipson van Cornell, Daniela Rus van MIT, Mark Yim van de universiteit van Pennsylvania en Eric Klavins van de universiteit van Washington. Het project verkent de mogelijkheden van automatisering van bouwprocessen in onvoorspelbare omgevingen.

Ook hinten de onderzoekers naar toepassingen in de ruimtevaart. In plaats van een levende astronaut op een gevaarlijke ruimtewandeling te sturen, zouden robots dienst kunnen doen bij herstelwerkzaamheden aan de buitenkant van een ruimteschip of ruimtestation.

Het prototype van de robot is uitgerust met een eigen stroomvoorziening, evenals de nodige sensoren, zodat de robot kan vaststellen waar hij zich op een constructie bevindt. Op deze manier kan de robot accuraat bewegen zonder expliciete commando's, voegt Blum toe.

Revolutie in de bouw

Hod Lipson ziet een toekomst voor zich waarin de constructiebranche drastisch veranderd is door dit soort technologieën. Een toekomst waarin bouwwerken niet van beton of andere niet-herbruikbare materialen worden gemaakt, maar van componenten die specifiek ontworpen zijn om (door robots) in elkaar te worden gezet en ook weer afgebroken of aangepast kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan de wederopbouw na een aardbeving of andere ramp. Of wanneer een gebouw om andere reden gesloopt moet worden. Herbruikbare materialen zijn wellicht duurder om op korte termijn in te investeren, maar kunnen hun geld meer dan terugverdienen op langere termijn.

"Mensen zijn tegenwoordig erg slecht in het recyclen van bouwmaterialen. We zijn op dit moment slimmere methoden aan het verkennen voor het bouwen, afbreken en aanpassen van bouwwerken", aldus Lipson.

bron: Physorg

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden