Laatste nieuws:

DEVENTER, 19 maart 2012 10:48

Pijpenlegger vaart wel bij spindelhefelementen op maat (video)

Eind 2013 loopt in Zuid-Korea de grootste pijpenlegger ter wereld van stapel. De 'Pieter Schelte' maakt voor het tensioner-systeem gebruik van speciale, door Pfaff-silberblau ontwikkelde spindelhefelementen. Dit bedrijf heeft onlangs in het Duitse Kissing een nieuwe productiehal ingericht. Daar worden ook de spindelhefelementen gemaakt voor de pijpenlegsystemen die door Huisman Equipment zijn ontwikkeld.

Eind 2013 loopt in Zuid-Korea de grootste pijpenlegger ter wereld van stapel, de Pieter Schelte.'
Eind 2013 loopt in Zuid-Korea de grootste pijpenlegger ter wereld van stapel, de Pieter Schelte.
Rechts
1/3

De Pieter Schelte veegt de vloer aan met alle bestaande records. De 382 meter lange en 117 meter brede supercatamaran is even groot als twee supertankers, een kleine negen voetbalvelden. Minstens zo indrukwekkend zijn de prestaties. Met het hefsysteem op het voorschip kunnen topsidemodules van grote offshoreplatformen met gewichten tot 48.000 ton offshore worden geïnstalleerd en verwijderd. Op het achtership wordt dit dunnetjes overgedaan met een hefsysteem dat draagconstructies van offshoreplatformen met gewichten tot 25.000 ton aankan.

Daarnaast kan het vaartuig ook als pijpenlegger worden ingezet. Hiervoor krijgt het een stinger met een lengte van 170 meter. Tot een diepte van 3500 meter kunnen pijpen met diameters van 6 tot 68 inch worden gelegd. En dat kan ook snel: tot wel 7 kilometer per dag.

Van Kissing naar Korea

Speciaal voor de spaninrichting (tensioner) van de pijpenlegger zijn nieuwe spindelhefelementen ontwikkeld. Dit is gedaan in het Zuid-Duitse Kissing door Pfaff-silberblau. De producten van dit bedrijf, dat drie jaar geleden werd overgenomen door Columbus Mc Kinnon Engineered Products (CMEP) en nu officieel ook CMEP heet, worden in Nederland vertegenwoordigd door Elsto.

De mondiaal opererende pijpenlegcontractor Allseas, is al meer dan twintig jaar bezig met de ontwikkeling van de pijpenlegger. In Delft is Allseas Engineering gevestigd, die weer contacten heeft met Elsto, en zo belanden de hefelementen van Kissing in Korea, waar Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering het schip aan het bouwen is.

Kenmerkend voor de SHE 200.1.Y spindelhefelementen is de relatief grote houdkracht van 400 ton en het feit dat hiermee een exacte verstelling met een nauwkeurigheid van 1 mm is te realiseren bij een spindellengte van 8 m.

Lees het volledige artikel over de ‘Pieter Schelte' in aandrijven en besturen nummer 3.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden