Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 23 februari 2012 11:21

Dutch Solar Awards onderstreept innovatiekracht Nederland

Afgelopen week werden voor de eerste keer de Dutch Solar Awards uitgereikt op de High Tech Campus Eindhoven. De Award Show is niet alleen een feestelijke gelegenheid voor de sector, het geeft ook een goed beeld van de Nederlandse innovatiekracht als het gaat over zonne-energiewinning.

'
Rechts
1/2

De organisatie ontving in vier categorieën ruim 60 inzendingen, waaruit 12 nominaties voortkwamen en uiteindelijk vier prijswinnaars. In de categorie Industry Development mocht Campus-startup Tulipps een award in ontvangst nemen.

Energie credit card

Alvorens de nieuwsgierigheid van de solar community werd bevredigd, verzorgde Erik Lysen een inleidende lezing. Lysen, bestuurslid van de branchevereniging Holland Solar die inmiddels 101 leden telt, gaf een nuchtere kijk op de stand van zaken in zonne-energie. Aan de hand van het befaamde Collapse-scenario van wetenschapper Meadows onderstreepte hij eens te meer dat we op dit moment al stevig gebruikmaken van onze energie ‘credit card' van de aarde. Fossiele brandstoffen en gas zijn snel eindig en met alternatieve vormen (zon, water, wind, biomassa) zijn we er nog niet.

Grid parity

Een belangrijk momentum komt voor Nederland wel dichterbij. Lysen verwacht dat Nederland in 2013 ook op 'grid parity' zit, ofwel de grens waarop alternatieve energievoorziening (in prijs) kan concurreren met bestaande systemen. Het bereiken van deze grens kan een boost betekenen voor de vraag naar en ontwikkeling van zonnecollectoren.

Wel stelde Lysen dat we ervoor moeten waken hoe we grootschalige zonne-energiewinning gaan inpassen in onze huidige energie-infrastructuur. Deze is daar namelijk helemaal niet op berekend. Concluderend riep Lysen dan ook op om de jonge generatie ruim baan te geven om op iedere mogelijke wijze te kunnen innoveren en experimenteren met zonne-energie. De nominaties voor de Dutch Solar Awards onderstreepten de innovatiekracht van de nieuwe garde.

De winnaars

Categorie Young Solar: Solaytec
Deze startup ontwikkelt en fabriceert Atomic Layer Depositie-machines voor de solar industrie. Solaytec versnelt met haar technologie het productieproces van wafers van twintig minuten naar tien seconden per wafer.

Categorie Project Development: Scheuten Solar
Scheuten realiseert voor het Centraal Station Rotterdam een overkapping van maarliefst drieduizend glas-glas zonnepanelen die op een fraaie wijze worden geïntegreerd in het ontwerp.

Categorie: Solar Thesis
Gijs Dingemans van de TU/e won de award met zijn proefschrift over passivatie van kristallijn silicium zonnecellen. Hij beantwoordde hiermee belangrijke vragen van de internationale solar community over ultradunne laagjes aluminiumoxide.

Categorie Industry Development: Tulipps
Tulipps Solar ontwikkelde een lichtgewicht ‘frameless' module met een zeer dunne laag thermisch gehard glas en een kunststofconstructie aan de achterzijde. Deze 500 wattpiekmodule wordt in 2012 gelanceerd. De organisatie lauwerde Tulipps om het vernieuwende idee en de brede inzetbaarheid van het product. Lees het complete verhaal over de Cosmos-module.

bron: High Tech Campus Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden