Laatste nieuws:

MAPLE GROVE, VS, 13 februari 2012 12:03

Bionische hand met opponeerbare duim (video)

Op 12 januari kreeg de gehandicapte Matt Rezink een handprothese met een opponeerbare duim. De zogeheten ‘Michelangelo Hand’ geeft Rezink zoveel extra controle dat hij niet langer afhankelijk is van verschillende hulpstukken voor verschillende taken. De nieuwe hand doet het allemaal.

De Michelangelo Hand'
De Michelangelo Hand
1/1

Matt Rezink, een inwoner van de Amerikaanse staat Wisconsin, verloor zes jaar geleden een gedeelte van zijn arm in een machine die gebruikt wordt om rotsblokken mee te verpulveren. Hij klopte aan bij Advanced Arm Dynamics in Maple Grove om de nieuwe armtechnologieën van dat bedrijf te kunnen proberen.

Advanced Arm Dynamics werkt nauw samen met Otto Bock, makers van geavanceerde bionische handen die aangestuurd worden door elektrische activiteit van de zenuwen en spieren in de arm.

In de korte tijd waarbinnen Rezink de hand gebruikt merkt hij nu al een wereld van verschil. "Het voelt veel natuurlijker," vertelde hij aan CNN. "Het is een beetje zoals het vroeger was, voordat ik mijn arm kwijtraakte." In de komende tijd zal Rezink alleen nog maar meer controle over de hand krijgen, omdat hij meer en meer oefening krijgt.

Naast de elektrische opponeerbare duim, heeft de batterij-aangedreven Michelangelo Hand een neutrale modus voor een natuurlijk ogende handpositie. Ook heeft de hand een flexibele pols, die op en neer bewogen en gedraaid kan worden.

Dankzij geavanceerde software en verbeterde elektrische signaalverwerking is de snelheid en voorspelbaarheid van de hand ook enorm verbeterd. Bewegingen worden hierdoor veel instinctiever voor de gebruiker.

Op maat gemaakt

Met een speciaal computerprogramma worden de instellingen van de hand toegespitst op de patiënt die hem draagt, zodat deze maximale controle heeft. Bewegingen worden bestuurd door twee aandrijfsystemen die de vingers en de duim apart laten bewegen. De vingertoppen zijn samengesteld uit een hard en zacht materiaal zodat de structuur van echte vingertoppen heel dicht benaderd wordt. De PVC-huid ziet er bovendien ook nog eens bedrieglijk echt uit.

Rezink is de eerste burger die uitgerust is met de Michelangelo Hand. Eerder kregen tien Amerikaanse soldaten al een bionische hand, nadat ze hun hand kwijtraakten bij gevechten in Afghanistan en Irak. De hand is niet goedkoop. Verwacht zo'n 100.000 dollar (zo'n 75.000 euro) neer te tellen voor dit staaltje modern vernuft.

 

bron: Singularity Hub

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden