Laatste nieuws:

WESSLING, DUITSLAND, 26 januari 2012 10:53

Robot speelt vangbal (video)

DLR Institute of Robotics and Mechatronics heeft een mensachtige robot ontwikkeld die ballen kan gooien én vangen. Een trucje wat voor veel mensen zelfs nog moeilijk perfect uit te voeren is. Bij het gooien en vangen van een bal komen namelijk allerlei ingewikkelde motorische mechanismes kijken. DLR heeft dit nu onder de knie met hun robot genaamd ‘Justin’.

'
1/1

Het gooien van een bal is een samenspel van snelle perceptie, een goede vangtechniek, oog-hand-coördinatie en een goede behendigheid. Hierdoor is gooien en vangen van ballen een ideaal testmiddel voor verschillende robottechnieken.

Hoe werkt de robot?

Justin heeft een stereocamerasysteem in zijn hoofd ingebouwd wat de omgeving in HD-resolutie in de gaten houdt. De camera's volgen de ballen. De snelle beweging waarmee de robot zou moeten gaan vangen introduceren trillingen in het systeem, die bij de aansturing niet geheel uitgebannen kunnen worden.

Daarom is er nog een ondersteunende meeteenheid ingebouwd die gebruikt wordt om de baan van de bal te voorspellen.Tijdens de vlucht worden deze voorspellingen steeds nauwkeuriger en vervolgens beslist een realtime planningssysteem waar, wanneer en hoe de bal het beste gevangen kan worden.

Rollin' Justin en Agile Justin

De robot van DLR komt in twee varianten. De al iets oudere Rollin' Justin en de nieuwere Agile Justin. Zoals de naam al doet vermoeden is Agile Justin iets ‘leniger' dankzij anderhalf keer snellere armen, nieuwe elektronica voor de wielen en een nieuwe bus-architectuur. Hierdoor is Agile Justin snel genoeg om sierlijk een balletje op te werpen, wat vervolgens door zijn oudere ‘broertje' Rollin' Justin gevangen wordt (zie video).

Het onderzoek van DLR werpt nu haar eerste vruchten af. Het zal interessant zijn om te zien wat Justin nog meer gaat doen zodra de techniek zich verder ontwikkeld. Nieuwsgierigen die de robot live in actie willen zien kunnen Justin bewonderen op de Automatica 2012 in mei.

 

bron: DLR

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden