Laatste nieuws:

LONDEN, ENGELAND, 24 januari 2012 11:19

Robots zorgen voor meer banen

Wanneer menselijke arbeid vervangen wordt door robots en automatisering, ontstaat er vaak een beeld dat dit voor enorme werkloosheidsproblemen zal zorgen. Dit schrikbeeld blijkt echter iets genuanceerder te zijn. Een studie door onderzoeksbureau Metra Martech wijst namelijk uit dat er dankzij robotica wereldwijd ook een heleboel werkgelegenheid wordt gecreëerd.

'
1/1

Metra Martech deed in de studie onderzoek naar de periode tussen het jaar 2000 en 2008 en zag in bijna elk belangrijk geïndustrialiseerd land een groei in werknemers in de maakindustrie, zelfs als het gebruik van industriële robots sterk toenam. Deze trend is nu ook zichtbaar in China, Brazilië en andere opbloeiende markten. Tijdens de meetperiode verviervoudigde het robotgebruik in Brazilië bijna, terwijl zowel productie als werkgelegenheid toenam met 20 procent.

Verschuiving

Op verschillende vlakken waar menselijke arbeid overbodig wordt door robotica, laat de studie een verschuiving zien van werkgelegenheid naar banen buiten de productie. In bijna alle gevallen zorgen de robots ervoor dat er meer gefabriceerd kan worden. Deze hogere productie-output heeft binnen een gemiddeld bedrijf een enorme groei tot gevolg. Dit uit zich vooral in een hogere werkgelegenheid in bedrijfstakken als distributie en verkoop.

Overige industrieën

Natuurlijk zijn er bedrijfstakken waarbij zo'n verschuiving lastiger is. Denk bijvoorbeeld aan het bankwezen; een bedrijfstak waarbij automatisering minder snel nieuwe arbeidsplaatsen zal opleveren. Wel schetst de studie hier ook een positief beeld, wat voortkomt uit de sterke groei van het aantal gebruikte robots. Hierdoor ontstaat er een nieuwe banengolf, simpelweg vanwege het feit dat de productie, marketing, verkoop en onderhoud van al deze robots ook een groei doormaakt en zo dus banen creëert.

Voordelen

Overige voordelen van automatisering aangehaald in het onderzoek zijn robots die onveilig werk overnemen van mensen, robots die werk uitvoeren waarvoor mensen in hoge-lonen-landen te duur zijn en robots die taken uitvoeren die fysiek onmogelijk door mensen gedaan kunnen worden.

bron: Metra Martech

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden