Laatste nieuws:

DEN HAAG, 16 januari 2012 10:13

Elektrotechnische en machine-industrie: omzet gestegen, minder productie

De omzet van elektrotechnische en machine-industrie is in november 2011 gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het omzetvolume liet ook een kleine stijging zien. Het bedrag aan orderontvangsten is toegenomen en producten werden tegen een iets hogere prijs verrekend dan een jaar eerder. Het productievolume per werkdag lag wel lager dan een jaar eerder.

'
Rechts
1/2

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie is in november 2011 toegenomen met 2 procent in vergelijking met november vorig jaar. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag nam met bijna 1 procent toe.

In de elektronische en elektrische apparatenindustrie bleef de omzet nagenoeg gelijk. Een omzetstijging van ruim 5 procent in het binnenland compenseerde de daling van een kleine 2 procent in het buitenland bij deze subbranche.
In de machine-industrie waren de ontwikkelingen in het binnen- en buitenland beide positief. In totaal was de omzet van deze subbranche bijna 3 procent hoger dan in dezelfde maand van 2010.

Meer orders ontvangen

In november 2011 steeg in de elektrotechnische en machine-industrie de waarde van de ontvangen orders ruim 10 procent in vergelijking met een jaar eerder.
De vraag naar producten van de elektronische en elektrische apparatenindustrie lag een kleine 4 procent hoger. Opvallend was de stijging van 13 procent bij de binnenlandse afnemers, terwijl de orderontvangsten voor het buitenland nagenoeg gelijk bleven aan die van een jaar eerder.

In de machine-industrie daarentegen was de ontwikkeling andersom. Daar namen de orderontvangsten juist in het buitenland met 17 procent toe. In het binnenland liet de vraag naar producten een toename van bijna 3,5 procent zien. Dit betekende voor deze subbranche een positieve orderontwikkeling van 14 procent.

Geringe prijsstijgingen

In november 2011 moest voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie ruim 1 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. Beide subbranches verhoogden hun prijzen in vrijwel gelijke mate.

Minder geproduceerd

De elektrotechnische en machine-industrie produceerde in november 2011 iets minder dan een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag lag bijna 1 procent lager.

bron: CBS

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden