Laatste nieuws:

ILLINOIS, VS, 12 januari 2012 10:54

Slimme en zelfreparerende batterijen (video)

Een batterij die zichzelf op een slimme manier kan beschermen tegen oververhitting? En zichzelf ook kan repareren bij beschadigingen? Onderzoekers van de universiteit van Illinois hebben samen met het Argonne nationale laboratorium van het Amerikaanse Department of Energy manieren ontdekt om slimmere batterijen te ontwerpen.

Schematische weergave van microbolletjes die een beschadiging opvullen. (Bron: Beckman Institute)'
Schematische weergave van microbolletjes die een beschadiging opvullen. (Bron: Beckman Institute)
1/1

"Dit helpt elektronische apparaten om het dagelijks gebruik te overleven - zowel de langetermijnschade van het steeds opnieuw opladen als de onvermijdelijke fysieke beschadigingen van alledaags gebruik," aldus Jeff Moore, een wetenschapper die meewerkte aan het project.

Verlies aan elektrische geleiding

Volgens wetenschappers verliezen batterijen hun vermogen door een verlies aan elektrische geleiding. Over wat hier precies aan ten grondslag ligt bestaan verschillende theorieën. Zo ligt het wellicht aan chemicaliën die zich ophopen op de elektrodes, of de elektrodes zelf die zich terugtrekken. Ook kan het veroorzaakt worden door kleine scheurtjes die ontstaan in materialen die gedwongen zijn om steeds uit te zetten en in te krimpen bij opladen en gebruik van een batterij.

Hoe het ook zij, het team wilde iets doen aan het verlies van de elektrische geleiding. Het idee is om gebruik te maken van minuscule ‘monteurs' die in de batterij verwerkt zitten. Dit zijn kleine microbolletjes, elk nog kleiner dan een enkele rode bloedcel. In deze superkleine capsules zit vloeibaar metaal wat vrijkomt wanneer er een beschadiging wordt opgemerkt. Het metaal vult de gaten op in het circuit en geleiding is weer mogelijk.

Bescherming tegen verschillende rampscenarios

Zo'n batterij kan werken met verschillende capsules, die elk aangestuurd worden wanneer er zich specifieke gebeurtenissen voordoen. Zo kan capsule A reageren bij fysieke schade en capsule B bijvoorbeeld optreden wanneer er oververhitting van de batterij dreigt.

Snelle microcapsules

Microcapsules worden al op grote schaal vervaardigd sinds de jaren '50 van de vorige eeuw. Ze worden onder andere gebruikt in de bekende ‘krab en ruik'-stickers die een parfum vrijgeven als je over het oppervlak wrijft of krabt.

Volgens Moore kunnen de ontwikkelde materialen een circuit repareren in "minder dan één milliseconde". Samen met wetenschapper en batterij-expert Khalil Amine van Argonne wil het team nu een prototype van zo'n batterij gaan ontwikkelen.

 

bron: Physorg

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden