Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, ENGELAND, 13 december 2011 11:37

Cambridge University publiceert werk van Newton online

Cambridge University heeft gedigitaliseerde versies van notitieboeken van Sir Isaac Newton online gezet. Ook een versie van Newton’s Principia Mathematica, inclusief zijn eigen aantekeningen, is via de website door te bladeren.

Newton's Principia Mathematica (Foto: Cambridge University)'
Newton's Principia Mathematica (Foto: Cambridge University)
1/1

Meer dan 4000 pagina's van Newton's legendarische werk zijn nu onderdeel van de Cambridge Digital Library, een initiatief gestart in 2010 om werken van de universiteit voor een breed publiek online toegankelijk te maken.

Naast de Principia Mathematica en Newton's notitieboeken die hij tijdens zijn studie gebruikte, is ook het zogeheten ‘Waste Book' van Newton in de digitale collectie opgenomen. Dit grote notitieboek was een erfstuk van Newton's stiefvader en Newton heeft de lege pagina's van het boek gevuld met zijn doorbraken op het gebied van differentiaal- en integraalrekening.

Sommige van de werken waren te fragiel om gescand te worden. Hier moest de universiteit eerst wat conservatiewerk op loslaten voordat ze gedigitaliseerd konden worden. Volgens Grant Young, manager digitalisatie van de universiteitsbibliotheek zijn de werken van Newton uitgekozen voor de site omdat het zulke belangrijke wetenschappelijke historische documenten zijn. "Iedereen kan nu, waar ze ook zijn, met de klik van een muis zien hoe Newton te werk ging en hoe hij zijn theorieën en experimenten ontwikkelde", aldus Young.

De komende maanden is het de bedoeling dat er nog eens 8000 pagina's van Newton's werken worden toegevoegd aan het online archief. Ook de Charles Darwin collectie van de universiteit zal onderdeel worden van de digitale bibliotheek.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden