Laatste nieuws:

WARSCHAU, 9 december 2011 14:35

Europese samenwerking in energieonderzoek werpt vruchten af

Door samen te werken kunnen energieonderzoeksorganisaties in Europa de ontwikkeling van koolstofarme technologieën versnellen. De organisaties hebben hun krachten gebundeld in de European Energy Research Alliance (EERA), waarin ze via gezamenlijke onderzoeksprogramma's (Joint Programmes) hun activiteiten op elkaar afstemmen. Zo wordt voorkomen dat onderzoeksactiviteiten in Europa dubbel worden uitgevoerd.

'
1/1
Een dergelijke efficiënte en effectieve benadering is nodig om de ambitieuze Europese klimaat- en energiedoelen te halen. Bij EERA zijn inmiddels meer dan 2000 onderzoekers uit meer dan 150 organisaties betrokken, die samen investeringen van meer dan 200 miljoen euro vertegenwoordigen.

Zonnewarmte opslaan

De eerste plannen van EERA worden nu in resultaten omgezet. Een van de projecten die binnenkort van start gaan betreft de ontwikkeling van een opslagsysteem voor thermische energie. Dit systeem slaat warmte op die overdag wordt gegenereerd door concentratie van zonne-energie in tanks met gesmolten zout, zodat de warmte gedurende de hele dag kan worden gebruikt.

Intelligentere netten

In een ander programma onderzoekt EERA hoe een elektriciteitsnet zodanig kan worden verbeterd dat de onregelmatige toevoer van bronnen als wind- en zonne-energie kan worden opgevangen. EERA heeft onderzoeksresultaten uitgewisseld en in rapporten vastgelegd, zodat de deelnemers kunnen profiteren van het werk van anderen en niet alles opnieuw hoeven te doen.

Groeiend verbond

Onlangs heeft EERA zes nieuwe gezamenlijke programma's opgestart, met als thema's geconcentreerde zonne-energie, golf- en getijde-energie, brandstofcellen en waterstof, ‘smart cities', energieopslag, en geavanceerde materialen en processen voor energietoepassingen. Er bestonden al zeven gezamenlijke programma's, en de dertien EERA-programma's bestrijken samen nu alle themagebieden zoals gedefinieerd door het Strategic Energy Technology Plan (SET Plan) van de EU, dat is opgezet om de ontwikkeling van energietechnologie te versnellen.

Geen visie zonder financiering

De zes nieuwe gezamenlijke programma's werden gepresenteerd tijdens de SET Plan Conference in Warschau. Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement, benadrukte opnieuw de urgentie van energie- en klimaatproblemen en riep op tot investering in energieonderzoek, omdat "een visie zonder financiering geen werkelijkheid kan worden". De deelnemers aan de conferentie toonden zich positief over de tot dusver door EERA bereikte resultaten; zo stelde Raffaele Liberali, directeur van het directoraat-generaal Onderzoek van de Europese Commissie, dat "EERA op dit moment een succesverhaal is".

bron: ECN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (28)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden