Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 14 november 2011 10:33

Nederlandse industrie goed op schema met energiebesparing

De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,4% energie bespaard ten opzichte van 2009. Volgens minister Verhagen zijn de resultaten het gevolg van maatregelen op het gebied van proces- en ketenefficiëntie. De industrie blijft hierdoor op schema om de afgesproken energiebesparing te realiseren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de 20% CO2-reductiedoelstelling van het kabinet en de concurrentiekracht van de bedrijven.

'
1/1
Het positieve resultaat is het gevolg van overeenkomsten tussen overheid, bedrijven en instellingen. De convenanten MEE en MJA3 zijn gericht op het efficiënter inzetten van energie. Deze dragen bij aan twee Europese doelstellingen: 20% minder CO2-uitstoot in 2020 en de opwekking van 14% duurzame energie. Deelnemers aan beide convenanten vertegenwoordigen ruim 80% van het industriële energieverbruik en een kwart van het totale energiegebruik in Nederland. Voor het bedrijfsleven is energiebesparing evenzeer belangrijk. Het leidt tot lagere productiekosten en dus een gunstige concurrentiepositie voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Energiebesparing

De grote industriële bedrijven die verplicht meedoen aan het emissiehandelssysteem van de Europese Unie (ETS) behaalden een besparing van 1,1%. Naast energiebesparing realiseren deze bedrijven een gemiddelde CO2-reductie van 20% in 2020. De overige industrie, dat valt onder de MJA3, ging maar liefst 2,3% zuiniger om met energie. Ten opzichte van 2005 behaalde deze groep zelfs een energiebesparing van 10,6%.

De resultaten van het MEE-convenant zijn volgens Verhagen mager. Bedrijven hadden volgens de minister een aanloopperiode nodig, omdat 2010 het eerste jaar is dat de bedrijven de MJA3-systematiek volgen. Deelnemers waren gewend aan een andere systematiek in het voorgaande convenant Benchmarking.

Volgens VNO-NCW mag dat geen probleem zijn en zal het bedrijfsleven de afspraken nakomen. De grote industriële bedrijven hebben zich namelijk voorgenomen om in de periode 2010-2012 een tandje bij te schakelen. Zij zullen volgens de gemaakte plannen minimaal 4,2% en maximaal 8,2% energie-efficiency realiseren in de periode tot en met 2012, mede afhankelijk van het oplossen van barrières voor bedrijven.

bron: FME/CWM

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden