Laatste nieuws:

DEN HAAG, 10 oktober 2011 09:58

Satellietbank schatkamer voor app-bouwers in topsectoren

Er komt een Nationale Satellietdatabank met gratis satellietbeelden waarmee ondernemers nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen. Voor dit initiatief komt 4 miljoen euro beschikbaar.

'
1/1

Dat maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bekend tijdens de innovatie-estafette voor ondernemers in Rotterdam. "Met die satellietbeelden kan je fantastische dingen doen", zegt Verhagen. "In een topsector als agrofood kan je de gegevens van satellieten bijvoorbeeld zo bewerken dat computers op moderne tractoren precies aangeven waar en zelfs wanneer een boer moet spuiten. Dat scheelt water en bestrijdingsmiddelen."

Samenwerking

Ook het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) levert een bijdrage aan de Nationale Satellietdatabank. Minister Schultz van Haegen van I&M stelt vanaf 1 januari 2012 de Basisregistratie Topografie gratis beschikbaar. Nu geldt voor het gebruik van deze database nog een tarief van 50 duizend euro.

De satellietdatabank koopt centraal in en stelt goedkoop en snel beelden beschikbaar. Daarmee kunnen ondernemers, vaak samen onderzoekers, tal van nieuwe applicaties ontwikkelen. Hiermee loopt Nederland vooruit op Europese ontwikkelingen. In 2015 beschikt Europa over een eigen infrastructuur voor aardobservatie vanuit de ruimte en zal naar verwachting een groot scala aan satellietbeelden van de gehele aarde beschikbaar komen.  

Open data

Verhagen sprak op de bijeenkomst over het grote belang van open data voor de groei van de topsectoren van onze economie. Het ministerie van EL&I stimuleert overheden om overheidsdata beschikbaar te stellen. ,,We kunnen vaker informatie gratis ter beschikking stellen", zegt Verhagen. ,,Met die informatie kunnen slimme ondernemers vaak nieuwe markten creëren en daarmee het verdienvermogen van onze economie een flinke impuls geven."

Innovatie-estafette

De Innovatie-estafette is een bijeenkomst die om de 2 jaar wordt georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, in samenwerking met een groot aantal partijen uit bedrijfsleven en onderzoek. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (28)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden