Laatste nieuws:

SWINDON, ENGELAND, 26 augustus 2011 08:36

Tienermeisje onafhankelijk dankzij robothand (video)

Chloe Holmes, een 15-jarige tiener uit Groot-Brittannië behoort tot één van de jongste mensen in Europa met een handprothese met bionische vingers. Dankzij de robotvingers kan Chloe haar eigen eten snijden, met mes en vork eten en zelf haar tanden poetsen.

Chloe Holmes' prothese'
Chloe Holmes' prothese
1/1

Toen Chloe drie jaar oud was kreeg ze waterpokken, gevolgd door een bloedinfectie waardoor ze alle vingers aan haar rechterhand verloor. Aan haar rechterhand bleven alleen een duim en een halve vinger over. Dankzij sensoren in de mouw van haar prothese kan ze objecten manipuleren. 

Producent van de prothese

De robothand is gemaakt door Touch Bionics in Schotland, wiens techniek enorm veelzijdig is. Zo kan de prothese smalle objecten beetpakken, de zogeheten ‘creditcard grip', maar ook met zware en bredere objecten omgaan, zoals koffiemokken.

Verschillende protheses

Chloe's bionische linkerhand kost ongeveer 43.000 Euro. Oudere en goedkopere protheses stellen geamputeerden in staat om hun handen te openen en te sluiten. Nieuwere generaties van myo-elektrische protheses kunnen zelfs individuele vingers aansturen. Met de BioSim software van Touch Bionics kunnen medische hulpverleners de myo-elektrische impulsen van de patiënt meten en er bedieningsfuncties aan toewijzen.

Myo-elektrische bediening

Bij myo-elektrische bediening wekken gecontroleerde spiersamentrekkingen een elektrische spanning op die via een elektrode op de huid wordt versterkt en overgebracht naar een controlecentrum. Met veel oefening is het op die manier mogelijk om ingewikkelde handelingen aan te sturen. Nadeel is de hoge prijs en de hoge storingsgevoeligheid van myo-elektrische protheses.




bron: PhysOrg.com

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden