Laatste nieuws:

EDINBURG, SCHOTLAND, 29 juni 2011 14:05

Groene zeewateralg levert groene energie

In hun niet-aflatende zoektocht naar efficiënte biobrandstoffen hebben onderzoekers van de University of Edinburgh hun microscopen gericht op kleine zeewateralgen. De algen kunnen geschikt zijn voor de ontwikkeling van gewassen die zich beter aanpassen aan een veranderend klimaat, maar ook planten opleveren die dienen als duurzame brandstofbron.

Ostreococcus tauri, de toekomst voor duurzame brandstof?'
Ostreococcus tauri, de toekomst voor duurzame brandstof?
1/1

De ‘Ostreococcus tauri' is een klein vechtertje. Deze eencellige zeewateralg van nog geen micrometer doorsnee, heeft een prachtige manier ontwikkeld om met voedseltekorten om te gaan.

Enorm aanpassingsvermogen

De alg krijgt normaal voedsel door stikstof uit het omringende zeewater op te nemen. Maar, als de stikstofconcentratie laag is, reduceert de alg de inname hiervan en gaat hij andere voedingsstoffen uit het water absorberen, zoals koolstof en fosfor. Het organisme is ook in staat om stikstof uit zijn eigen lichaam te hergebruiken en proteïnen af te breken die in overvloed aanwezig zijn, om andere proteïnen, die nodig zijn om te overleven, aan te maken.

Zoals veel organismen is de Ostreococcus tauri ook aangedreven door daglicht en een interne klok. Proteïnen die bijvoorbeeld voedsel produceren zijn actief in de avond, terwijl de plant overdag suikers aanmaakt door middel van fotosynthese.

Gewassen en biobrandstoffen van de toekomst

Doctor Sarah Martin van de University of Edinburgh: "Deze kleine alg is qua overleven een echte uitblinker. Onze studie heeft aangetoond dat er heel aparte manieren zijn waarop dit organisme voedingsstoffen vindt om te overleven. Trucs die handig kunnen zijn in de ontwikkeling van duurzame gewassen van de toekomst."
Een ander toepassingsgebied kan zijn het groeien van planten met een hoog rendement om te gebruiken als biobrandstof. En dat allemaal dankzij een kleine eencellige krachtpatser.

bron: Eurekalert

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

7 maart 2017 - Veldhoven - NH Conference Centre Koningshof
RapidPro 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
9 mei 2017 - nnb
Safety Event 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden