Laatste nieuws:

CORVALLIS, OREGON, VS, 29 juni 2011 13:05

Print je eigen zonnecellen

Printen met behulp van inkjettechnologie is goedkoop en heeft op de consumentenmarkt en in het kleinzakelijk gebruik al voor een revolutie gezorgd. Binnenkort kan de markt voor zonne-energie wellicht ook profiteren van de voordelen van inkjetprinting.

'
1/1

Engineers van de Oregon State University (OSU) in Amerika hebben een manier ontdekt om CIGS zonnecellen te produceren met inkjetprinters. Materiaalverlies in zonnecelproductie kan zo met 90 procent omlaag. Ook de kosten voor het produceren van zonnecellen kelderen dan enorm. 

Zonnecellen printen

Professor Chih-hung Chang van OSU: "Dit is veelbelovend en kan een belangrijke nieuwe technologie toevoegen aan de zonne-energie markt. Tot nu toe was het nog niemand gelukt om werkende CIGS-zonnecellen te maken met inkjettechnologie."

CIGS

CIGS is een halfgeleider die bestaat uit koper (Cu), indium (In), gallium (Ga) en seleen (Se). "Sommige materialen waarmee we werken, zoals indium, zijn relatief gezien erg duur. Als je voor zulke materialen kiest kun je het je eigenlijk niet veroorloven om het te verspillen en de inkjet-aanpak zorgt voor nagenoeg geen materiaalverlies", aldus professor Chang.

Efficiëntie

Een van de meest in het oog springende eigenschappen van CIGS is de efficiëntie van het materiaal. Een laag met een dikte van één a twee µm heeft dezelfde efficiëntie als een 50 µm dikke laag gemaakt met silicium.

Wel kan er nog worden verbeterd op dit gebied. In de tests van OSU had de geprinte cel een efficiëntie van ongeveer 5 procent. Met vervolgstudies kan dit volgens de onderzoekers omhoog naar ongeveer 12 procent, waarmee het een commercieel interessante zonnecel wordt. 

Toekomstmuziek

Met genoeg extra onderzoek is het zelfs denkbaar dat deze techniek in de toekomst rechtstreeks toegepast kan worden op bestaande dakbedekkingmaterialen, wat een enorme markt zou kunnen zijn voor dit soort zonne-energie.

bron: Eurekalert

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden