Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 21 februari 2011 08:52

Glasvezelconnectoren veroorzaken minder lichtverlies dan verwacht

Glasvezelkabels worden aan elkaar verbonden met connectoren. Een goede uitlijning van de vezels is belangrijk om het lichtverlies op die punten te minimaliseren. In een poging het verlies te modelleren, ontdekte student Electrical Engineering Sander Floris dat connectoren een onverwacht effect uitoefenen op dit verlies.

'
1/1

Weerkaatst door de randen van zijn kern ‘huppelt' een lichtsignaal de glasvezelkabel door. Hoe dunner de vezel, des te hoger kan de bandbreedte zijn. Toch zijn niet alle kabels flinterdun; vooral de kabels die onze computers binnenshuis aan een netwerk verbinden, zijn meestal ‘multimodeglasvezelkabels'. Deze relatief brede kabels laten zich veel gemakkelijker aan elkaar koppelen, terwijl ze over korte afstand nog steeds een hoge bandbreedte halen.

Niet perfect

De connectoren tussen de kabels koppelen de glasvezels echter nooit perfect aan elkaar, waardoor lichtverlies ontstaat. Het bedrijf Tyco Electronics gaf Sander Floris de opdracht om het verlies te modelleren aan de hand van de verschuiving van de kabels ten opzichte van elkaar. Met zo'n model kunnen wellicht betere connectoren worden ontworpen.
"Ik gebruik voor de modellering de Wilson-basis", zegt Floris. "Dat is een nieuwe manier om naar een vezelovergang te kijken." Vooral de experimenten van zijn onderzoek zorgden echter voor de nodige verbazing. Hoe groter de verschuiving tussen de kabels is, des te groter is het verlies. Dat verband is echter niet bepaald rechtlijnig. De student onderzocht dit door een zorgvuldig verdeeld lichtsignaal te sturen door een glasvezelkabel, die via connectoren was verbonden aan een tweede kabel. Daarna mat hij het lichtverlies in de ontvangende kabel. De grafiek met de resultaten toont een wolk van punten.
In een tweede experiment werden de kabels tegen elkaar gehouden met behulp van een beweegbaar platform. De verschuiving was zo beter te controleren. De grafiek met het lichtverlies ten gevolge van de verschuiving was dan ook mooi curvevormig. Toch was de student erg verbaasd over de resultaten.

Vervolgonderzoek 

"De lichtverliezen bij de connectoren bleken structureel lager te liggen dan bij afwezigheid van connectoren. Ik had verwacht dat de connectoren juist tot meer verliezen zouden leiden, bijvoorbeeld door fabricageprocessen. We vermoeden nu dat het krachtenspel tussen de connectoren de verliezen beperkt." Of dat zo is, mag Floris gaan onderzoeken tijdens een vervolgonderzoek.

bron: TU Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (28)

6 september 2017 - Den Haag
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden