Laatste nieuws:

ARNHEM, 2 februari 2011 22:01

Ministerie investeert 5 miljoen in Automotive Expertise Centre bij HAN en Fontys

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Fontys Hogescholen krijgen samen een van de Centres of Expertise in het hbo. Het gaat hier om het Expertisecentrum Automotive. Dit maakte staatssecretaris Halbe Zijlstra bekend tijdens een bijeenkomst op de HAN.

HAN-docent Twan Peters maakt de staatsecretaris wegwijs in een testvoertuig.'
HAN-docent Twan Peters maakt de staatsecretaris wegwijs in een testvoertuig.
1/1

De laboratoriumopleidingen van ROC de Leijgraaf, HAN en ROC Rijn IJssel plus een aantal bedrijven krijgen samen het centrum voor innovatief vakmanschap - het zogenoemde IJ5 Lab. Hiermee wordt de gemeente Arnhem een krachtige innovatieve speler.

Centres of Expertise in het hbo

De focus van de extra investering in het technisch beroepsonderwijs richt zich op de innovatiegebieden chemie, water en high- tech automotive systems, zo is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie besloten. Nederland investeert met zijn innovatiebeleid in nationale innovatiegebieden. De overheid sluit daarop aan met het zgn. ‘Centre of Expertise'. Het centrum heeft vier hoofddoelen:

  • Gerichte samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven
  • Aanbieden van extra aantrekkelijk onderwijs door deze samenwerking
  • Het vergroten van in-en uitstroom uit het technisch onderwijs
  • Het vergroten van de innovatieve slagkracht van bedrijven

Commissie De Boer

Een onderzoekscommissie onder leiding van Hans de Boer onderzocht vorig jaar, in opdracht van het Platform Bèta Techniek en de HBO-raad, hoe het hbo in Nederland het aantal technische studenten kan laten groeien. Dit is noodzakelijk om toekomstige tekorten van hbo-technici te voorkomen. Belangrijkste uitkomst van het onderzoek was dat hogescholen bètatechnische ‘centres of expertise' zouden moeten opzetten. Hiervan komen er 18 in Nederland, op thema's gekoppeld aan nationale sleutelgebieden en maatschappelijke innovatieprogramma's. Om te beginnen wordt er met 3 hbo en 3 roc-centra gestart: op het gebied van chemie, water en high- tech automotive systems.

De doelstelling van het innovatiegebied High Tech Automotive Systems is om binnen vijf jaar een van de leidinggevende innovatieregio's in Europa te worden. Europa kent ook stevige mobiliteitsdoelen: Concreet: 20 procent reductie in brandstofverbruik en CO2-uitstoot van de vrachtwagen, 25 procent reductie van de reistijd, een verhoging van de verkeersveiligheid en groei van de werkgelegenheid met 10.000 fte plus omzetgroei in de sector van twaalf miljard naar twintig miljard euro in 2015. Dit kan, mits de gecreëerde arbeidsplaatsen ook daadwerkelijk gevuld worden. Er zijn veel ingenieurs met een achtergrond in power electronics, fysica en scheikunde nodig. Het aantal afgestudeerden in deze gebieden moet op z'n minst verdubbelen. Ook moeten er meer geschoolde vakmensen met modernere profielen worden opgeleid. Hiervoor is een betere in-, door- en uitstroom nodig, ook naar het hoger onderwijs. 

Arbeidsmarkt gaat groeien 

De verwachting voor de Automotive sector is dat de arbeidsmarkt na de krimp in 2010, vanaf 2011 weer zal groeien. Zelfs zoveel dat de vacatures niet kunnen worden ingevuld met de uitstroom van studenten in die jaren. Een van de initiatieven om bij te dragen aan de toenemende vraag is de gezamenlijke hbo differentiatie Automotive die de HAN en Fontys Hogescholen willen uitbreiden. Met dit initiatief bundelen beide hogescholen hun krachten en willen zij tegemoet komen aan de groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis op het gebied van Automotive Engineering, Testing, Service en Management. Zij gaan aansprekende opleidingsprogramma's bieden door het automotive hoger onderwijs en -onderzoek dicht bij de innovatieve beroepspraktijk te brengen. In 2010 zijn ongeveer 60 studenten aan de bacheloropleiding in Helmond begonnen. De HAN heeft een jaarlijkse instroom van rond de 250 studenten. Beide hogescholen hebben de ambitie de huidige instroom te verdubbelen. Studenten worden opgeleid tot automotive expert met een integrale kennisbasis en toepassingservaring rond intelligente voertuigsystemen.

bron: HAN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden