Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 19 januari 2011 15:37

TU/e start eerste universitaire bachelorprogramma Automotive

De TU/e start in september dit jaar een nieuw bachelorprogramma met de naam Automotive. Het wordt de eerste universitaire bacheloropleiding voertuigtechnologie in Nederland. De nieuwe opleiding, een aparte track binnen de bachelor Electrical Engineering, complementeert de al bestaande TU/e-masteropleiding Automotive Technology.

'
1/1
In het nieuwe bachelorprogramma worden studenten opgeleid om als ingenieur aan de slag te gaan in de automotive branche. Ze volgen hiervoor binnen de bacheloropleiding Electrical Engineering een speciale track die toegespitst is op voertuigtechnologie. De studenten gaan zich buigen over vraagstukken als uitstootreductie, elektrisch vervoer, slimme veiligheid, oplossingen voor het mobiliteitsvraagstuk en 'connected cars'. De universiteit mikt op een instroom van vijftig tot honderd studenten voor het nieuwe automotive programma.

In de opleiding komen engineering, ontwerpen, wis- en natuurkunde, meet- en regeltheorie en systeemvakken, mens-techniek-interactie en ICT-ontwikkeling aan de orde. In het tweede en derde jaar kan een student zich specialiseren door het kiezen van keuzevakken en -opdrachten, op gebied van onder meer voertuigaandrijvingen, mens-machine-interactie, voertuigdynamica en batterijtechnologie. Een deel van de opleiding wordt ingevuld samen met de industrie. Na het bachelorprogramma kunnen studenten de TU/e-masteropleiding Automotive Technology volgen, of een ander aansluitend masterprogramma. Meer informatie is te vinden op www.tue.nl/automotive.

Electrical Engineering

De opleiding wordt ondergebracht bij de TU/e-faculteit Electrical Engineering, wat opmerkelijk is omdat 'automotive' zijn oorsprong vindt bij het vakgebied werktuigbouwkunde. De reden hiervoor is dat elektrotechniek alsmaar belangrijker wordt in de moderne auto. Steeds meer auto's rijden bijvoorbeeld hybride, en met grote snelheid worden intelligente veiligheidssystemen voor auto's ontwikkeld.

Strategic area

Zes andere faculteiten dragen bij aan deze themagerichte opleiding, die onderdeel is van het recent gekozen strategische gebied 'Smart Mobility' van de TU/e. Hierin bundelt de universiteit de krachten van TU/e-onderzoeksgroepen die excelleren op de terreinen die relevant zijn voor de sectoren automotive en logistiek. De noodzakelijke overgang naar slimmere en duurzamere mobiliteit speelt hierin een belangrijke rol.

Automotive industrie

Nederland heeft een grote bedrijvigheid in het brede gebied van automotive engineering. Een groot deel van deze bedrijvigheid is geconcentreerd in de Brainport regio rond Eindhoven. Deze werkgevers hebben grote behoefte aan hooggekwalificeerde ingenieurs opgeleid voor de automotive branche. Enkele voorbeelden zijn: DAF/Paccar en Scania (vrachtwagenfabricage), VDL en APTS (busfabricage ), DSM en Sabic (ruwe materialen), Inalfa, Eaton, DTI, Tegema en Benteler (mechatronica), Bosch Transmissions, GCI, Vredestein en Philips (componenten), NXP en TomTom (ICT) en TNO, TTAI en de High Tech Automotive Campus (testfaciliteiten). 

bron: TU Eindhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden