Laatste nieuws:

ARNHEM, 15 januari 2011 17:27

Ultrasone inspectie van ketelpijpen tijdens bedrijf

Kema heeft de techniek ontwikkeld om de wanddikte van ketelpijpen te meten terwijl de installatie gewoon in bedrijf is. De speciale sensoren zijn bestand tegen temperaturen tot 400 graden. Dankzij deze ultrasone Kemnus-HT methode krijgen industriële bedrijven sneller een beter inzicht in de conditie van hun installatie. Bij de Afvalverbrandingsinstallatie Rijnmond in Rozenburg zijn onlangs succesvol metingen uitgevoerd.

Hete ketelwand gezien vanaf de buitenzijde met verwijderde isolatie'
Hete ketelwand gezien vanaf de buitenzijde met verwijderde isolatie
Rechts
1/2

Kembus is een methode die Kema heeft ontwikkeld om de wanddikte van ketelpijpen te meten. Normaal wordt de wanddikte van ketelpijpen bepaald tijdens een bedrijfsstop. Bij omgevingstemperatuur worden metingen uitgevoerd vanaf de binnenzijde van de ketel. Daarvoor moet eerst een grote steiger worden geplaatst. Met Kembus wordt deze wanddiktemeting uitgevoerd aan de vuurhaardzijde vanaf de buitenkant van de ketel. Er is geen steiger of extra personeel in de ketel nodig. Voorwaarde is dat de ketelpijpen gevuld zijn met water en dat de isolatie aan de buitenzijde verwijderd is. Deze methode hebben we reeds een twintigtal keer met succes uitgevoerd tijdens revisies in diverse elektriciteitscentrales en afvalverbrandingsinstallaties in binnen- en buitenland.

Ook bij hoge temperatuur

Onlangs heeft Kema de toepassingsmogelijkheden van Kembus aanzienlijk vergroot door metingen tijdens bedrijf bij hoge temperatuur mogelijk te maken. Hiervoor zijn hoge-temperatuur ultrasone sensoren met speciale software ontwikkeld die bij maximaal circa 400 °C kunnen worden toegepast. Bij de AVR in Rozenburg, onderdeel van de Van Gansewinkel Groep, is deze ultrasone meting in december 2010 met succes vanaf de buitenzijde uitgevoerd bij een ketelwandtemperatuur van 300 °C.

Pre-inspectie

Kembus-HT is van grote waarde als pre-inspectiemethode. Dankzij de wanddiktemetingen tijdens bedrijf wordt de installatie bij inspecties minder belast en gaat geen kostbare bedrijfstijd verloren. Bovendien kunnen het onderhoud en de inkoop van componenten zo beter gepland worden.

bron: Kema

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden