Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 26 november 2010 16:16

Voetbalrobot kan ook dansen (video)

De TUlip robot, die tot nu toe vooral op het voetbalveld zijn kunsten liet zien, heeft zich voor het eerst op theatraal terrein begeven. Team EINDroid, het Werktuigbouwkunde team dat aan TUlip werkt, maakte dit mogelijk. De voorstelling ‘2 of a kind’ was te zien op STRP Festival in Eindhoven.

Roos van Berkel en TUlip op het STRP-festival'
Roos van Berkel en TUlip op het STRP-festival
1/1
Voor het STRP-festival maakte choreografe Roos van Berkel, parttime coach bij Industrial Design, een duet voor mens en robot. Ze vond het direct een ‘interessant en spannend avontuur': een ‘pas de deux' met een robot, zoals STRP-directeur Frens Frijns tijdens een ontmoeting vorig jaar opperde. Ook Dragan Kostic van Team EINDroid, het Werktuigbouwkunde-team dat aan de TUlip werkt, was snel enthousiast. Sinds mei werkt Van Berkel met de robot en met technische ondersteuning van het team aan haar duet: een choreografie op ‘Stabat mater dolorosa' (vertaald: ‘De moeder stond bedroefd'), een beroemd gedicht dat in de loop der eeuwen door vele componisten op muziek is gezet.

2 of a kind

‘2 of a kind' is een ontmoeting tussen twee wezens uit totaal verschillende werelden. Of niet? Zowel robot als danser komen uit een wereld waar techniek en perfectie centraal staan. Op de klanken van een aria ontstaat een duet waarbij danser en robot niet op zoek gaan naar elkaars techniek, maar naar elkaars gevoel. Een verhaal waar technische precisie en theatrale beweging elkaar vinden om gaandeweg de onderliggende wereld van gevoel bloot te leggen.

Choreografie

Van Berkel had een heel scenario voor een dans in haar hoofd, "maar al doende merk je pas wat wel en niet kan. Een choreografie waarin de TUlip zelfstandig over het podium beweegt of op zijn plek draait, bleek al snel te ambitieus". De humanoid kan op dit moment voorwaarts en zijwaarts lopen en met zijn hoofd bewegingen volgen. Voor het laatste zijn zijn camera's, zogezegd zijn ogen, geprogrammeerd op de kleur oranje -eerder ook de kleur van de voetbal tijdens de Robocup, het WK voor voetbalrobots-, die terugkomt in de kleding die Van Berkel tijdens de dans draagt.

 

bron: TU Eindhoven

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden