Laatste nieuws:

DELFT, 19 september 2010 16:56

Elektromagnetische straling te lijf

Een computernetwerk dat uitvalt zodra de personenlift in gebruik is of een ventilator die dienst weigert wanneer de led-verlichting inschakelt. Grote kans dat dit samenhangt met elektromagnetische straling. Dergelijke storingen komen steeds vaker voor. Reden voor Uneto-VNI en TNO om een Technologie Cluster op touw te zetten.

'
1/1

Al zolang er technische apparaten bestaan, bestaat er elektromagnetische straling. In de CE-markering is bepaald dat apparaten geen storende elektromagnetische straling mogen veroorzaken en ook niet gevoelig mogen zijn voor dergelijke straling. De praktijk is weerbarstiger. Steeds meer technische en elektrotechnische installaties worden voorzien van vermogenselektronica als frequentievormers en schakelende voedingen. Denk aan verwarmingsinstallaties en luchtbehandelingsystemen, maar ook aan led-verlichting en laptops. Zelfs het Senseo-koffiezetapparaat bevat stralingsgevoelige elektronica. Deze nieuwe elektronica zorgt al enige jaren voor een toename van elektromagnetische storingen. "Die zijn vaak lastig te detecteren", vertelt Rob van Heijster, chief scientist systeemintegratie bij TNO. "Als je computernetwerk uitvalt, denk je natuurlijk eerst aan een fout in het netwerk zelf. Terwijl de kans aanwezig is dat een andere installatie het probleem veroorzaakt."

Goed afstemmen

Van Heijster leidt het Technologie Cluster, waarbij zeven partijen uit de installatiebranche zich in een aantal workshops buigen over het vraagstuk van de Elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Van Heijster: "Met EMC bedoelen we de mate waarin apparatuur zich verdraagt ten opzichte van andere apparatuur. De eerste workshop ging over de vraag hoe je het in de keten zo regelt dat storingen worden voorkomen. Dat begint al bij de ontwerpers. Zij moeten alle aspecten meenemen die van invloed zijn op de werking van een installatie. Daarvoor is het belangrijk dat de ontwerpers van de diverse installaties goed met elkaar afstemmen welke installaties in een gebouw komen en hoe deze zich onderling verhouden. Ook de inkoop is cruciaal. Vaak is de goedkoopste techniek de meest stralingsgevoelige, of veroorzaakt juist de meeste storing. Vervolgens is ook het installeren en implementeren een secure klus. Kortom: het is een complex vraagstuk dat je alleen gezamenlijk kunt oplossen."

Keurmerk

Tijdens een workshop kwam de probleemstelling helder op tafel. Minder eenvoudig is het, om te komen met een goede oplossing. "Om te beginnen is er bewustwording nodig. Alle betrokken partijen moeten ervan doordrongen raken dat een installatie niet op zich staat, maar dat het noodzakelijk is om daarin afstemming te zoeken met elkaar. Verder gaan we onderzoeken of het misschien zinvol is om een apart EMC-keurmerk in het leven te roepen voor stralingsongevoelige apparatuur en apparatuur die weinig stoort. Maar ook de installatie in een gebouw als geheel kan het keurmerk krijgen. Dat zou de branche als geheel moeten organiseren." Het Technologie Cluster is voorlopig nog in volle gang. "De komende tijd gaan we aan de slag met de vraag hoe we partijen bewust kunnen maken van het probleem en wat we zouden kunnen veranderen aan de regelgeving."

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden