Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 19 september 2010 16:46

Uneto-VNI: ‘PV-panelen ongevaarlijk voor blussers'

Brandweerlieden lopen bij het blussen van PV-panelen (zonnepanelen) geen enkel reëel gevaar op elektrocutie, volgens Uneto-VNI. Het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) had eerder gesteld dat er wel gevaar zou zijn bij het blussen van een brand van een gebouw waarop zich zonnepanelen bevinden.

'
1/1
De brancheorganisatie reageerde hierop scherp door te stellen dat waarschuwing van het NIFV nergens op is gebaseerd en dat de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen niet in het geding is.

Niet onderbouwd

Epko Horstman, projectcoördinator energie en mede opsteller van het masterplan zonnestroom bij Uneto-VNI gaf aan dat ‘de kans dat een brandweerman tijdens het blussen van fotovoltaïsche (PV) panelen wordt geëlektrocuteerd nagenoeg nul is' en dat de uitspraken van het NIFV niet worden onderbouwd. Volgens Horstman is het in technisch opzicht bijna onmogelijk dat bij een dergelijke brand elektrocutie zal optreden. Hij gaf aan ‘dat dit alleen kan voorkomen bij een combinatie van factoren die in werkelijkheid nooit op hetzelfde moment optreden'.

Kortsluiting

Naar de mening van het NIFV bestaat er grote kans op een fatale schok bij een combinatie van elektrische spanning. Dit is op zich juist, maar Horstman geeft aan dat als er bij een brand water op beschadigde beide aders van PV-bekabeling komt, er kortsluiting volgt en er dan dus van een levensbedreigende spanning geen sprake meer is. Horstman stelt dat als een PV-installatie deskundig is gerealiseerd, volgens de geldende normen, en op de juiste wijze wordt onderhouden, gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de panelen bij brand geen risico op elektrocutie opleveren.

bron: Uneto-VNI

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden