Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 5 september 2010 14:26

Doorbraak: olie uit bos- en landbouwafval

Onderzoekers van het instituut Impact van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd technologie te ontwikkelen waarmee olie uit bos- en landbouwafval zó kan worden gewonnen dat die in bestaande raffinaderijen tot transportbrandstof kan worden verwerkt. Deze nieuwe methode van brandstofwinning gaat niet ten koste van de voedselketen in tegenstelling tot winning uit bijvoorbeeld suikerriet.

 '
1/1
De onderzoekers verwachten dat binnen 10 jaar tot 20 procent van transportbrandstof afkomstig is uit bos- en landbouwafval. Met de nieuwe techniek wordt het afval eerste vloeibaar gemaakt waarna er in een tweede proces onder hoge druk waterstof en een katalysator aan toegevoegd wordt, waarna de olie kan worden geraffineerd.

De doorbraak is aan de Universiteit Twente bereikt binnen het grote Europese project Biocoup, waarin de Universiteit Twente samenwerkt met diverse andere Europese universiteiten en bedrijven. Doel van Biocoup is om methoden te ontwikkelen om uit biomassa olie te winnen die geschikt is voor bestaande raffinaderijen, zodat er geen dure nieuwe infrastructuur hoeft te worden aangelegd.

Nieuwe generatie

De nieuwe techniek is ontwikkeld door dr. Kees Hogendoorn, projectleider binnen Biocoup en dr. Sascha Kersten, leider van de vakgroep Thermo-Chemical Conversion of Biomass van het onderzoeksinstituut Impact van de Universiteit Twente. Zij leggen de waarde van de doorbraak uit: "Op dit moment bestaat vijf procent van de brandstof die we tanken al uit biobrandstoffen. Maar hiervoor wordt vooral zogenaamde eetbare biomassa (ondermeer suikerriet) gebruikt, ook wel eerste generatie genoemd. Wij werken met een volgende generatie, bestaande uit bos- en landbouwafval. Hiervan is niet alleen veel meer beschikbaar. Het is ook veel minder belastend omdat het niet concurreert met de voedselketen. We onderzoeken zelfs of je met onze methode ook papierslib en andere afvalstromen kunt gebruiken."

Binnen 5 jaar grootschalig

De (pyrolyse-)olie die aanvankelijk uit het afval wordt gewonnen, bevat te veel zuurstof . Die wordt eruit gehaald met behulp van waterstof. Hogendoorn en Kersten willen het gebruik van die dure waterstof in hun nieuwe methode nog zoveel mogelijk beperken.

Kersten verwacht dat brandstofwinning uit afval binnen zo'n 5 jaar ook echt grootschalig kan worden toegepast. Hij denkt dat binnen 10 jaar tot 20 procent van de transportbrandstof voor vrachtwagens, personenauto's en vliegtuigen op deze manier kan worden gewonnen.

bron: Uniresiteit Twente

Reacties (1)

Het bedrijf www.dynamotive.com is hier al jaren mee bezig.

AS

07-09-2010 op 14:10

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (20)

5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden