Laatste nieuws:

NIEUWEGEIN, 7 april 2010 14:47

Koninklijke Metaalunie: ‘Overheid moet snel stap opzij zetten’

In het jaarverslag 2009 van de koninklijke metaalunie stelt Lex Hoogduin, directeur DNB, “Als de economie weer aantrekt moet de overheid snel zelf een stapje opzij zetten. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven niet verdrongen wordt door een overheid die zelf veel kapitaal opslokt.” Hoogduin vraagt zich af of het herstelproces van banken al ver genoeg is als de kredietvraag van bedrijven weer gaat toenemen.

Lex Hoogduyn: stapje opzij'
Lex Hoogduyn: stapje opzij
1/1

Metaalunievoorzitter Van Straalen geeft in het jaarverslag aan dat door de achterblijvende kredietverlening ‘bedrijven die willen groeien met de rug tegen de muur staan'. "Bedrijven lopen in een rare fuik. Aan één kant heb je de banken die hun eigen ratio op orde moeten brengen en aan de andere kant moeten diezelfde banken de bedrijven met een slechte ratio van krediet voorzien. Als banken dan de regels toepassen zoals ze vandaag de dag zijn, worden er minder en terughoudender kredieten verstrekt. En dat terwijl we ze zo hard nodig hebben om die groeicurve weer naar boven te laten buigen. Elk bedrijf met een kredietbehoefte heeft daar mee te maken. En dat zijn er veel."

Tegenwind

Het Metaaluniejaarverslag 2009 heeft als thema ‘Ondernemen met tegenwind' Ondernemers verhalen over hoe ze in een tijd van recessie belangrijke keuzes hebben moeten maken die niet altijd gemakkelijk waren. Toch kent de recessie ook positieve kanten. Zo ontstond de deeltijd-ww en werden Servicepunten Techniek opgericht. "Onder druk wordt alles vloeibaar. In slechtere tijden zoeken mensen elkaar sneller op", verklaart Ted Zaat, Districtsmanager UWV Werkbedrijf Noord-Holland Noord, de uit de recessie voortgekomen maatregelen en initiatieven.

Toekomst

Het Jaarverslag blikt ook vooruit, over de crisis heen. Hans Fortuin, lid managementteam NL EVD Internationaal, waarschuwt daarbij dat die toekomst er qua export anders uit kan zien dan vóór de recessie. "Ik hoor allerlei geluiden dat de Duitsers heel duidelijk en indringend kijken naar allerlei andere markten en buren dan Nederland, zeker op het gebied van innovatie en R&D. De vanzelfsprekendheid dat ons kostje gekocht is in Duitsland is dan ook veel minder. De Duitse markt lijkt al bijna dezelfde schijnzekerheid als de commerciële zon die altijd in China zou schijnen."

Bekijk hier het jaarverslag 2009 van de Koninklijke Metaalunie

bron: Koninklijke Metaalunie

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden