Laatste nieuws:

AUSTRALIë, 27 oktober 2009 16:07

World Solar Challenge Race-dag 2 (video)

Ook de tweede dag is zonder al te grote problemen verlopen. Enkel door de vele bosbranden die op dit moment woeden in Australië, konden de teams niet op volle kracht racen. De rook belemmerden het zonlicht en daardoor kon de zonnepanelen niet optimaal van het zonlicht gebruikmaken. Gelukkig hadden alle teams daar last van en hebben beide Nederlandse teams hun plek in het klassement weten te behouden.

'
1/1
Solar Team Twente

Solar team Twente heeft 600 kilometer afgelegd en zit nu ter hoogte van Barrow Creek, ongeveer 270 kilometer boven Alice Springs. Tot aan de middag was het een dag uit het boekje, maar aan het einde van de middag zat het het team tegen.

Coureur Haico Stegink kwam er achter de er een gat was ontstaan in het flexibele materiaal, dat de body en de vleugel met elkaar verbindt en daar moet zorgen voor een betere aerodynamica. Het gat had eerst de grootte van een duim, maar scheurde al snel verder uit, waardoor er gestopt moest worden om het te repareren. Toen dit probleem verholpen was kon de zonneauto weer door racen richting de tweede controlestop. Maar toen kreeg de auto een lekke band. De auto moest de berm ingereden worden om de band te verwisselen. Nadat het team daarna wegreed werd een tweede lekke band geconstateerd. In recordtempo werd ook deze band verwisseld, omdat het nog steeds mogelijk was om voor vijf uur bij de controlepost aan te komen. Het was het team niet gegund: toen de 21Revolution weer op weg was ging ook de derde band lek. Het had toen geen zin meer om deze band nog te verwisselen, de racetijd was om.

Klik hier voor de video van Solar Team Twente 

Nuon Solar team

Het Nuon Solar team heeft 755 kilometer gereden. Het kamp wordt opgemaakt op 63 kilometer ten noorden van  Alice Springs. In tegenstelling tot gisteren heeft het Nuon Solar Team geen extra stops hoeven maken. Wel is er nog steeds problemen met de apparatuur van de zonnewagen waardoor Nuna5 12 minuten langer op de eerste controlestop moest blijven. De systemen die de hoeveelheid energie uit het zonnepaneel meten geven verkeerde waarden weer. Door dit technische gebrek blijft het voor Mission Control heel moeilijk om de race strategie uit te rekenen.

Vlak voor het einde van de racedag kreeg het Nuon Solar Team rond 15.46 uur de auto van Michigan University in zicht. Nuna5 moest voordat ze Michigan kon gaan inhalen eerst nog een truck passeren en diverse auto's die Michigan begeleiden. De staart van de Amerikaanse zonnewagen kwam al in zicht voor de Delftse studenten. Helaas moest Nuna5 de inhaalmanoeuvre toch afbreken. Michigan ging versnellen en omdat het niet zeker was wat de accu inhoud was van Nuna5, is besloten om terug te vallen naar een lagere snelheid. Dit was een teleurstelling voor het team dat graag de dag had willen eindigen op de tweede positie.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden