Laatste nieuws:

GRONINGEN, 1 juni 2009 22:14

EMC-beleidsregel in werking getreden

Medio mei is in de Staatscourant de EMC Beleidsregel gepubliceerd. Deze beleidsregel regelt de eisen die gesteld worden aan zendinstallaties om hiermee storing aan elektrische en elektronische apparaten te voorkomen.

'
1/1

De invoering van de beleidsregel geeft duidelijkheid over de te nemen maatregelen op het moment dat zich storing voordoet. De beleidsregel is gebaseerd op een ‘klachtgedreven regime', wat betekent dat er pas actie wordt ondernomen door Agentschap Telecom als een klacht wordt ingediend. Speciale aandacht is er verder besteed aan de bescherming van apparatuur in ziekenhuizen.

Betekenis

In nieuwe vergunningen, in vergunningen die verlengd worden en in gewijzigde zendvergunningen van bedrijven komen toegevoegde voorwaarden die gaan functioneren als EMC-eisen aan frequentiegebruik. Voor vergunninghouders betekent dit dat zij moeten voldoen aan deze eisen en dat zij zich ervan moeten verzekeren dat hun zendinstallatie geen storing kan veroorzaken.

Doel

Het doel van de beleidsregel is duidelijk te maken wanneer een ontoelaatbare belemmering door het gewenste signaal van een radiozendapparaat in elektrische of elektronische inrichtingen, of radiozend- of ontvangstapparaten aan de orde is. Bij een ontoelaatbare belemmering ondervindt een apparaat van een derde partij storing, doordat een of meer radiozendapparaten een te hoge elektrische veldsterkte of spanning veroorzaken. In dat geval werkt het apparaat niet meer of niet naar behoren.

Vermogen

De elektrische veldsterkte van een zender mag volgens de EMC Beleidsregel in de bebouwde kom nabij bebouwing een piekwaarde hebben van maximaal 18 V/m. Bij ziekenhuizen ligt de limiet lager dan bij andere bebouwing. Hierbij is voor een maximale waarde van 5,4 V/m in het gebied van 100 kHz tot en met 2,5 GHz gekozen, omdat in ziekenhuizen, wanneer (levensondersteunende) medische apparatuur storing ondervindt, dit grote consequenties kan hebben.

Klik hier voor de EMC Beleidsregel.

Eén van de uitgangspunten van de beleidsregel zijn de immuniteitslimieten uit de internationale norm IEC 61000-4-3. Voor de uitwerking van meetprotocollen zal een beroep worden gedaan op normcommissie NEC-EMC.

bron: Agentschap Telecom

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden