Laatste nieuws:

, 13 mei 2009 07:45

Machinerichtlijn en objectgeoriënteerd programmeren

Volgens de normen bij de nieuwe Europese Machinerichtlijn, die eind dit jaar van kracht wordt, mogen de veiligheidscircuits in industriële installaties digitaal - met programmeerbare elektronica - worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen de veiligheidssensoren en de aansturing van de actuatoren worden geïntegreerd in de functionele besturingscircuits van de machine of industriële installatie.

'
1/1

Maar om dat in de programmering ook voor elkaar te krijgen, valt met de huidige PLC-techniek lang niet altijd mee. Fabrikant Pilz heeft daarom naar eigen zeggen 'een nieuw tijdperk geopend binnen de wereld van industriële automatisering' met het besturingssysteem PSS4000.

 

 

Besturing

 

Met de komst van de nieuwe Europese Machinerichtlijn wordt de veiligheidsbesturing een nog integraler deel van de gehele industriële installatie. Dit bleek op de onlangs gehouden Hannover Messe ook bij andere exposanten op het gebied van de aandrijf- en besturingstechniek.
Met de 'besturingsfilosofie PSS4000' wordt het objectgeoriënteerd programmeren ingevoerd in de PLC-omgeving, waardoor veiligheids- en de reguliere besturingsfuncties beter te integreren zijn. Ook kan een ontwerp naar believen worden opgeschaald zonder verlies van eerdere inspanningen.

 

 

Sequentieel programmeren
  

 Tot op heden wordt breed geaccepteerd dat industriële software hardwareafhankelijk is. Wie PLC-type A programmeert, weet dat de software niet toepasbaar is op PLC-type B. Het is mede hierdoor dat in de dagelijkse praktijk hele stukken software opnieuw gecodeerd moeten worden voor een iets afwijkende toepassing. Schaalbaar en modulair werken is hierdoor kostbaar en moeilijk. Software wordt binnen de industriële engineering veelal nog functioneel ontworpen, de afhandeling van het programma is sequentieel.Tevens is het nog altijd gebruikelijk dat er extra investeringen nodig zijn in toegevoegde hard- en software, om verschillende systemen met elkaar te laten samenwerken binnen één industriële installatie. Iedere component heeft zijn eigen programmeeromgeving en -problematiek.

bron: NEN

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden