Laatste nieuws:

, 1 april 2009 07:30

Industrie dollargevoelige sector

Van alle sectoren in Nederland is de industrie het meest dollargevoelig, door het grote exportaandeel en dollargevoelige verbruikskosten, dit meldt het ING Economisch Bureau. De veranderingen in de euro/dollarkoers zijn voornamelijk van invloed op de uitvoer van Nederlandse producten en de totale kosten van de in het productieproces verbruikte goederen en diensten.

'
1/1

De waardering van de euro heeft een negatief effect op de Nederlandse economie. Ook de industrie ondervindt hierdoor een productiedaling. Maar als gevolg van dalende invoerkosten pakken koerveranderingen in de euro/dollar voor sommige bedrijven ook positief uit.

 

Prijsgevoeligheid
Volgens het ING Economisch Bureau kan er worden vastgesteld dat de Nederlandse industrie dollargevoelig is en wel degelijk reageert op veranderingen in de euro/dollarkoers. Of de Nederlandse industrie zeer gevoelig is, is volgens ING moeilijk vast te stellen voor de gehele sector en is veel meer afhankelijk van individuele omstandigheden. Om erachter te komen of koersverandering sterk doorwerken is het naast de mate van export en import belangrijk om ook te kijken naar de prijsgevoeligheid van zowel de producten als de markten waarop producten verhandeld worden. Daarbij geldt dat naarmate de toegevoegde waarde toeneemt bijvoorbeeld doordat stuksproductie plaatsvindt of de concurrentie gering is, de prijsgevoeligheid afneemt. Met dit laatste daalt ook de mate waarin veranderingen in de euro/dollarkoers doorwerken in het resultaat van die sector, branche of bedrijf.

 

Herwaarderingsverliezen

De verschillen tussen dollargevoeligheid tussen branches en bedrijven is volgen het ING Economisch Bureau ook afhankelijk van het soort valutarisico. De korte termijn transactierisico's zijn relatief eenvoudig af te dekken maar monden bij regelmatige export uit in economische risico's. Deze zijn door het lange termijn karakter juist weer moeilijk te dekken. Verplaatsing van de productie zou volgens het ING Economisch Bureau hierbij een mogelijke oplossing kunnen zijn. Dit leidt echter tot translatierisico's waarbij bij een dalende dollar herwaarderingsverliezen op de balans genomen moeten worden. De verschillende valutarisico's en de mogelijke oplossingen beïnvloeden de dollargevoeligheid van bedrijven dus ook flink, aldus ING.

bron: ING

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden