Laatste nieuws:

DEVENTER, 10 december 2008 17:09

Robotveiligheid; van richtlijnen tot samenwerken

In oktober organiseerde de Robotics Association Benelux (RAB), de brancheorganisatie van producenten, leveranciers en systeemintegratoren van industriële robots, een seminar over robotveiligheid. Dat het onderwerp in de belangstelling staat bleek uit de grote opkomst. En dat het nuttig was om te komen bleek uit de verbaasde reacties op de verschillende lezingen. Want wat doe je als blijkt dat je als samensteller van een productielijn opeens ‘producent' bent met alle verantwoordelijkheid van dien?

'
1/1

‘De robot, een betrouwbare collega?!' was het motto dat centraal stond op het Robot Safety Seminar 2008. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werden zowel de theoretische als praktische kanten van veilige robotautomatisering behandeld.

De eerste veiligheidswetten die betrekking hebben op robots stammen uit 1942. In dat jaar beschreef Isaac Asimov in zijn korte verhaal ‘Runaround' drie wetten waaraan robots moesten voldoen. En hoewel zijn robots eigenlijk mechanische mannetjes waren, gelden deze wetten in grove vorm nog steeds voor de huidige industriële varianten: robots mogen mensen niet verwonden, robots moeten orders van de mensen opvolgen tenzij dit conflicteert met de eerste regel en robots moeten hun eigen bestaan beschermen.

Van richtlijnen tot normen

Veilige machines en productielijnen voldoen in eerste instantie aan de Machinerichtlijn (lees: Nederlands Warenwet Besluit Machines). Hierin zijn echter geen specifieke alinea's of hoofdstukken aan robots besteed. Sterker nog, het woord robot komt in de Machinerichtlijn slechts éénmaal voor. Omdat robots echter een heel specifieke groep vormen én omdat veiligheid hier een belangrijke rol speelt, is in 1992 voor robotgebruikers en -leveranciers de Europese norm NEN-EN 775 geïntroduceerd. Deze norm is in 1993 door de Europese Commissie geharmoniseerd. Vervolgens is hij in 2006 vervangen door de NEN-EN-ISO 10218-1 die specifiek ingaat op een inherent veilig ontwerp, de constructie, de beveiligingsmaatregelen en de gebruiksinformatie van industriële robots. De norm gaat zelfs zover dat hij de basisgevaren beschrijft en vervolgens de eisen geeft waarmee de bijbehorende risico's zo ver mogelijk zijn te reduceren.

Lees het hele artikel in a&b 12/2008

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
15 mei 2024 - Evenementenhal Hardenberg
Maakindustrie Expo
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden