Laatste nieuws:

UTRECHT, 1 augustus 2008 15:53

JuryAandrijftechniek Innovatie Award 2008 kiest acht nominaties

De jury heeft de nominaties gekozen voor de Aandrijftechniek Innovatie Award 2008 die tijdens de vakbeurs Aandrijftechniek & Factory Automation, van 30 september tot en met 3 oktober in Jaarbeurs Utrecht, uitgereikt worden. Van de 21 inzendingen die voldoen aan het reglement, zijn er vier genomineerd in de categorie Applicatie Award en vier in de categorie Product Award. Daarnaast dingen alle 21 inzendingen mee naar de Publieksprijs. Lezers van diverse vaktijdschriften en bezoekers van de website www.aandrijftechniek-online.nl kunnen hiervoor stemmen.

Ultrasync, synchroon aan te drijven transportband (Ameraal Beltech)'
Ultrasync, synchroon aan te drijven transportband (Ameraal Beltech)
Rechts
1/8

Juryvoorzitter Professor dr. ir. Job van Amerongen van de Universiteit Twente vindt de tweejaarlijkse Aandrijftechniek Innovatie Award belangrijk voor de branche. Om als sector bij de jongeren aantrekkelijk te blijven, zullen de bedrijven zich beter moeten profileren met oplossingen die het grote publiek aanspreken. "We hebben aandrijf- en besturingsconcepten nodig met appeal, die sexy zijn en jongeren aanspreken. Want als we niet méér jonge mensen onze richting uit krijgen, dreigt het mis te gaan met de kennisontwikkeling", waarschuwt hij. Een van de doelgroepen die volgens de Twentse hoogleraar nog veel te weinig wordt aangesproken, zijn vrouwen. In het VWO is meer dan de helft van de leerlingen een meisje, in de technische opleidingen aan de universiteiten zie je ze nauwelijks nog terug. De Twentse universiteit start daarom een nieuwe opleiding, creative technology. "Daarmee hopen we andere mensen binnen te halen, waaronder meer vrouwen."

Gemiste kans

Creativiteit is absoluut aanwezig bij de Nederlandse bedrijven die actief zijn met aandrijf- en besturingstechnologie. Toch mist de jury dit jaar de "wow-producten en oplossingen", zoals Van Amerongen het uitdrukt. "De juryleden weten uit eigen ervaring dat er Nederlandse bedrijven zijn die echt spraakmakende oplossingen bedenken als het om aandrijven of besturen gaat. Die hebben we dit jaar gemist bij de inzendingen. De producten en applicaties die nu zijn aangemeld voor de awards, zijn stuk voor stuk goede inzendingen, die zeker hun nut bewijzen voor de gebruiker en soms ook voor de samenleving. Maar jammer genoeg waren er dit keer niet veel inzendingen met appeal."

Belang niet erkend

De jury vermoedt dat dit te maken heeft met het feit dat veel kleinere bedrijven voor hun klanten technologisch zeer slimme en hoogwaardige concepten ontwikkelen, maar niet voldoende stilstaan bij het belang van PR. Ze zijn zo sterk op de techniek gericht, dat ze ondertussen vergeten aan de weg te timmeren met hun kennis. Ze beseffen de noodzaak onvoldoende of hebben de tijd daar niet voor. De jury vindt hier mede een taak liggen voor de opdrachtgevers van deze bedrijven. "Die zouden hen veel meer moeten stimuleren en ondersteunen om gezamenlijk een product of een applicatie in te schrijven voor de Aandrijftechniek Innovatie Award", suggereert de juryvoorzitter.

Juryoordeel

Alles bij elkaar hebben 23 inzendingen meegedongen naar de drie awards. Twee hiervan voldeden niet aan de regels om mee te mogen doen. De overige zijn door de vakjury uitgebreid tegen het licht gehouden. Ze zijn niet alleen beoordeeld op het innovatiegehalte, maar ook op aspecten als duurzaamheid, toegevoegde waarde voor de gebruiker, het marktpotentieel en de economische betekenis ervan voor de partij die de innovatie op de markt brengt.

Qua innovativiteit scoren alle genomineerde inzendingen hoog. Duurzaamheid is blijkbaar nog niet overal een thema. Sommige inzendingen zetten daar onbetwist hoog op in door bijvoorbeeld voor een forse reductie van energieverbruik te zorgen; bij andere innovaties is duurzaamheid geen thema of gezien het product of de applicatie niet direct relevant.


NOMINATIES

In de categorie Product Award zijn de volgende inzendingen genomineerd:

Ultrasync, ingezonden door Ammeraal Beltech B.V.

Dit is een kunststof transportband die slipvrij wordt aangedreven en dus synchroniseert, exact positioneert en nauwkeurig in twee richtingen kan bewegen.

VLT High Power Drives, ingezonden door Danfoss VLT Drives

De VLT High Power Drives is een nieuwe generatie frequentieomvormers, die 1 procent energie-efficiënter zijn dan de gangbare norm van dit moment, wat bij de hoge vermogens waar ze ingezet worden tot forse besparingen leidt. De regelaars kennen een apart koelcircuit voor de elektronica, wat de levensduur hiervan verlengt.

RVS fanmotor, ingezonden door Electro ABI B.V.

Deze motor werkt volledig drukvast tot 40 bar en draait in het medium, in dit geval heliumgas. Electro ABI geeft hiermee de richting aan voor de toekomst, waarin het belangrijk wordt motoren te ontwikkelen met statische afdichtingen die in het medium kunnen draaien.

EARS, ingezonden door Provi B.V.

EARS staat voor een systeem waarbij afblaaslucht die anders verloren gaat, teruggeleid wordt naar de compressor zodat deze een hogere druk kan opbouwen. In de praktijk betekent dit dat een compressor met een lager vermogen kan volstaan en dat de geluidsbelasting aanzienlijk vermindert. 

In de categorie Applicatie Award zijn de volgende inzendingen genomineerd:

ProCutter, ingezonden door Control Techniques B.V.

Met standaard aandrijfcomponenten is op een slimme manier een CNC-gestuurde 3D buizensnijmachine gebouwd, die het automatisch snijden van buizen mogelijk maakt tegen lagere investeringskosten dan tot nog toe gangbaar is.

Rowac push/pull lastoorts, ingezonden door Elmeq Nederland B.V.

Voor het eerst is er een hanteerbare lastoorts (600 gram) ontwikkeld waarin een slimme aandrijving zit die de lasdraad zowel trekt als duwt. Daardoor kan de afstand van het basisstation tot aan de toorts met een factor 3 verlengd worden.

Eaton Ultronics Canbus gestuurde schuiven, ingestuurd door Flexion B.V.

Flexion heeft in nauwe samenwerking met twee partners een intelligent systeem gebouwd voor de besturing van hydraulische klepsystemen via Canbus. Het is bedoeld voor een containerafzetsysteem op een vrachtauto en communiceert direct met het motormanagementsysteem.

Skybox, ingezonden door Zilvertron

LCD-TV's worden nogal eens gestolen. Zilvertron heeft daarom de Skybox ontwikkeld. De TV zit opgeborgen in het plafond. Met een druk op de knop wordt een lift bediend die het scherm in een boog laat zakken tot op gewenste hoogte. Het concept maakt gebruik van een door rollen aangedreven en omgeleide SIS-flexcord.

De winnaars zullen aan het einde van de eerste beursdag op 30 september bekend worden gemaakt. Het publiek mag uit de 21 inzendingen via de website www.aandrijftechniek-online.nl de winnaar van de Publieksprijs kiezen.

Jurysamenstelling

De jury stond dit jaar onder leiding van professor Job van Amerongen van de Universiteit Twente. De andere juryleden waren dr. ir. Hans Krikhaar, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Precisie-Technologie (NVPT); ir. Bart Ahsmann, innovatieadviseur bij Syntens, ir. Henk van Logten van Van Logten Engineering BV, Ad Spijkers, hoofdredacteur van het blad Aandrijftechniek en Richard Bezemer, hoofdredacteur van het vakblad aandrijven & besturen.

De Aandrijftechniek Innovatie Award wordt georganiseerd door VNU Exhibitions en ondersteund door de Federatie Aandrijven en Automatiseren (FEDA).

De Industriële Week is met 1000 exposanten en een veelheid aan activiteiten het grootste evenement voor de industrie in de Benelux. De beurzen van de Industriële Week zijn: Aandrijftechniek & Factory Automation, Macropak, Industrial Processing, Industrie & ICT en ICT & Logistiek. De Industriële Week wordt van dinsdag 30 september tot en met vrijdag 3 oktober gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.  Zie ook www.industrieleweek.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden