Laatste nieuws:

UTRECHT, 1 augustus 2008 00:00

Bomvol programma tijdens de Industriële Week schetst dé trends in de industrie

Een bezoek aan de Industriële Week, van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs Utrecht, is dit keer meer dan ooit de moeite waard. Naast ontmoetingen met zo’n duizend exposanten, krijgt de bezoeker volop kans om kennis op te doen tijdens de vele activiteiten die tijdens dit evenement plaatsvinden.

Macropak
Net als tijdens de vorige editie is Macropak ingedeeld in sectoren. Verpakkingen en materialen zijn te vinden in de hallen 2 en 4. Labelling en coderen staat in hal 3 en de aanbieders van verpakkingsmachines en -lijnen staan in hal 1 en een klein stukje nog in hal 2, precies op de overloop met hal 1. In hal 1 gaat professor Roland ten Klooster hoogleraar Packaging Design and Management aan de Universiteit Twente een verpakkingslijn van de toekomst demonstreren. Deze lijn is onderdeel van een onderzoekproject dat mede gesponsord wordt door het Nederlands Verpakkings Centrum (NVC). Tijdens de beurs licht Ten Klooster al een tipje van de sluier op hoe de verpakkingslijn van de toekomst er gaat uitzien.

Rond Macropak staat een groot aantal activiteiten op stapel. De eerste dag, 30 september, is het Vouwkarton Symposium. Pro Carton zal dan traditiegetrouw dit symposium over karton als verpakkingsmiddel organiseren. Tijdens het Nationale Verpakkingsinnovatie Diner op 30 september zal 's avonds de Gouden Noot worden uitgereikt voor de meest innovatieve verpakking. Deze prijs van het NVC wordt dit jaar voor de 24e keer uitgereikt. De genomineerden zullen te zien zijn op de NVC stand in hal 2. Onder supervisie van het NVC worden elke dag lezingen over belangrijke thema's georganiseerd in het lezingentheater in hal 4.

De NEVI (inkopers) en NIMA (marketeers) organiseren op woensdag 1 oktober een debat onder leiding van de ervaren debatleider Maarten Pieter van der Vlugt (Scenter Management Consultants). Vijf topinkopers gaan dan scherp in discussie met vijf marketeers over het thema commodity versus toegevoegde waarde. Dit onder toeziend oog van andere inkopers, marketeers en andere belanghebbenden.

Aandrijftechniek
Aandrijftechniek wordt voor de eerste keer in sectoren ingedeeld. De hallen 11 en 12 zijn volledig gewijd aan Motion Drive & Automation. Dit thema komt ook nog eens terug in hal 9 en hal 10. Vision en sensoren is terug te vinden in hal 10, net als pneumatiek en vacuüm. In hal 10 is tevens een deel bestemd voor de exposanten op het gebied van hydrauliek. Opvallend aanwezig in hal 9 is het FEDA-collectief. Hieraan nemen dit keer 20 bedrijven deel die zich presenteren op een stand van liefst 610 m² groot.   Twee keer zo groot als tijdens de vorige editie. De FEDA-leden zullen hier onder andere docenten uit het middelbaar beroepsonderwijs ontvangen tijdens de docentendag die de branchevereniging organiseert.
Op de eerste beursdag wordt de Aandrijftechniek Innovatie Award uitgereikt. De genomineerden voor deze award zijn zichtbaar gemarkeerd op de beursplattegrond en zijn ook op hun stand herkenbaar. De vereniging FME-CWM geeft in hal 9 de presentatie ‘1001 klimaatoplossingen te koop!', waarin voorbeelden getoond worden hoe techniek helpt een praktische bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving.

Industrial Processing
De sectorindeling wordt ook gehanteerd voor Industrial Processing. Liquids Processing is straks terug te vinden in de rechter helften van de hallen 7 en 8, solids in de linker helften van deze twee hallen. Tegelijkertijd met de uitreiking van de Aandrijftechniek Innovatie Award, wordt ook de Proces Innovatie Publieksprijs uitgereikt aan de inzender met de - volgens bezoekers van Industrial Processing - meest innovatieve ontwikkeling sinds de vorige beurs.

Tijdens de beursdagen vinden er verschillende seminars plaats. Het vakblad Pomp.NL organiseert samen met Kiwa Water Research en TNO drie keer een seminar over het hergebruik van proceswater in de industrie. Dit vindt plaats op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend. Er worden dan best practices getoond uit de Nederlandse industrie terwijl ook een groot Europees onderzoeksproject op het gebied van hergebruik van proceswater wordt toegelicht. De seminars worden afgesloten met een informele broodjeslunch voor de deelnemers waaraan ook de sprekers deelnemen, zodat zij beschikbaar zijn voor het beantwoorden van vragen.

De Vereniging Nederlandse Procestechnologen (NPT) organiseert een seminar onder de titel ‘De Draadloze Fabriek'. NPT is een samenwerkingsverband van KIVI-NIRIA vaksector Procestechnologie en de KNVC sectie Procestechnologie. Tijdens het congres zullen sprekers de mogelijkheden en voordelen van draadloze communicatie in een fabriek toelichten en aangeven welke kansen dit biedt. Dit seminar is vooral bedoeld voor de gebruikers van de draadloze technologie, de procestechnologen zelf.

In hal 7 staat weer het Innovatieplein, een initiatief van de drie technische universiteiten in Nederland (Delft, Twente en Eindhoven). Op het plein presenteren jonge wetenschappers hun ontwikkelingen die klaar zijn om opgepakt te worden door de industrie om vermarkt te worden. Achterin hal 7 vinden dagelijks de zogenaamde vendorsessies plaats, lezingen door exposanten over nieuwe producten. Tot slot is er in hal 8 het Pomp.NL plein, waarop een aantal aanbieders van pompen zich gezamenlijk presenteren.

ICT & Logistiek
Ook rond de beurs ICT & Logistiek staat weer een aantal activiteiten op het programma. In het lezingentheater in hal 4 vinden dagelijks vendorsessies plaats. Exposanten lichten aan de hand van praktijkvoorbeelden hun innovatieve producten en diensten toe. Bezoekers kunnen deelnemen aan RFID-Tours (RFID Platfrom Nederland) om in korte tijd te zien welke noviteiten er te vinden zijn rond dit onderwerp. Het AIM-collectief in hal 3, waar dit keer 16 bedrijven aan deelnemen, legt het accent op auto-identificatie en RFID. Op de stand van het collectief is een open theater te vinden waar met een live demo de laatste trends in RFID en auto-identificatie voor een breed publiek worden gepresenteerd.

Verder vindt tijdens de beurs het najaarscongres van de vLm (Vereniging Logistiek Management) plaats. Transport & Logistiek Nederland organiseert de TLN Tours langs WMS, TMS en FMS leveranciers. EVO (de belangenbehartiger van zo'n 30.000 logistieke bedrijven) organiseert dagelijks seminars rond concrete businesscases in het lezingentheater.

Industrie & ICT
ISA 95 is een van dé thema's in het activiteitenprogramma voor Industrie & ICT. Deze industriële norm wordt alsmaar vaker gebruikt in de industrie om automatisering- en businesssystemen aan elkaar te koppelen. Tijdens de beurs vindt er weer een ISA 95 training plaats, die tot het officiële certificaat leidt aan het eind van de dag. Verder zijn er dagelijks lezingen over deze industriestandaard en de toegevoegde waarde ervan. Aan het ISA 95 collectief nemen dit keer 12 bedrijven deel.

In hal 9 komt er ook een Wireless paviljoen. Draadloze ICT-toepassingen raken in zwang, nu de technologie voldoende betrouwbaar en betaalbaar is geworden. In het paviljoen wordt vooral ingegaan of de state-of-the-art wireless technologie en de ISA 100 norm die hiervoor ontwikkeld is.

MESA, de vereniging van eindgebruikers, wederverkopers en fabrikanten, zal op donderdag 2 oktober een workshop houden. Profibus zal zich met een aantal leden presenteren op het Profibus collectief en een aantal lezingen verzorgen.

Industrie & ICT richt zich met name op automation engineers, ICT-managers en directies. Ook bij Industrie & ICT zijn er dagelijks vendorsessies op de beurs.

Informatie via internet
Het exacte programma van alle lezingen, seminars, congressen en workshops die tijdens de Industriële Week plaatsvinden, zijn  zowel via de algemene website (www.industrieleweek.nl ) als via de websites van de deelbeurzen beschikbaar.

Avondopenstelling
Alle vijf de beurzen van de Industriële Week hebben op donderdag 2 oktober een avondopenstelling. De beurzen zijn dan geopend van 10.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Op dinsdag en woensdag zijn de beurzen open van 10.00 tot 17.30 uur, 's vrijdags van 10.00 tot 17.00 uur.

De Industriële Week vindt plaats van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie: www.industrieleweek.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden