‘World’ een ‘(global) village’?

De vijfde editie van World of Industry, Technology & Science opent dinsdag 24 september de deuren. Tot en met vrijdag 27 september draait het in de Jaarbeurs Utrecht om de World of Laboratory, World of Electronics en World of Industry. Onder die laatste vallen – als we naar de ‘wereld’ in 2022 kijken – nu de World of Industrial Processing, World of Automation en de World of Motion & Drives. De ‘world’ lijkt ook hier te veranderen in een ‘(global) village’.

De reden voor die verandering is vorig jaar al naar buiten gebracht door de samenwerkende brancheorganisaties achter de WoTs – FEDA, FHI en Machevo & Bulk. ‘Op dit moment zijn de uitdagingen en mogelijkheden in de industrie groot. Digitalisering, cyber security, duurzaamheid en energieverbruik zijn er enkele van’, zo luidde de motivatie. Met als uitleg dat de technologie-aanbieders oplossingen voor die uitdagingen hebben en dat willen benadrukken door World of Industrial Processing, World of Automation en World of Motion & Drives tot een World of Industry samen te voegen.

‘Noaberschap’

Misschien moet je het uitleggen als een soort industrieel ‘noaberschap’. Hoe dan ook, de wereld van beurzen en evenementen verandert. ‘Focus’ is wellicht het credo dat aan veel kleinschaliger en deels regionale beurzen en kennis- en netwerkwerkbijeenkomsten ten grondslag ligt. En die vaak voor de exposant een minder zware wissel trekken op het marketing- en communicatiebudget.Uitgezonderd de hele specifieke kennisevenementen loop je bij een regionale beurs wel weer het risico van een wel heel sterk ‘ons kent ons’-feestje. Kortom, leuk om te netwerken – het is net werken – maar komt er ook uit ‘handel’ uit? Natuurlijk is dat ook een belangrijk onderdeel van de grotere, landelijke industriële beurzen en congressen, maar de kans daar een min of meer onbekende te ontmoeten lijkt op papier in elk geval groter.

‘Maak’, machinebouw, OEM en engineering

Voor de bezoeker zijn dergelijke overwegingen van minder of misschien wel geen belang. Dat er bijvoorbeeld geen aparte beurs Aandrijftechniek meer bestaat is misschien jammer, maar ook voorheen ging je niet bij elke stand langs. Feit blijf dat je als bezoeker wel veel mogelijke aanbieders van relevante producten en oplossingen op een dag kan bezoeken – en dan kan je ook nog uit vier dagen kiezen.
Aandrijven&Besturen gaat het toch vooral zoeken in de World of Industry en dan meer specifiek in hal 11. Onze uitgeverij is daar trouwens niet te vinden maar in de World of Electronics (9D001). In hal 11 staan de exposanten die zich richten op de maakindustrie, machinebouw, OEM en engineering. Dat zijn er volgens de beursplattegrond een kleine 80. Maar dus vergeet niet dat er nog twee werelden bestaan en net als in het echte leven zijn scheidslijnen in het echt minder strikt en strak dan ze op papier staan getekend.

Robotisering

Geen beurs uiteraard zonder een congresprogramma en de WoTS is natuurlijk geen uitzondering. Zonder hier het hele balboekje te willen kopiëren, toch even aandacht voor enkele seminars en lezingen die zich in ‘Aandrijven&Besturen-hal 11 afspelen en op de ‘maak’, machinebouw, OEM en engineering mikken.
Op dinsdag 24 september staat een serie van drie lezingen onder de noemer robotisering op de rol. Hellebrekers gaat daarbij in op de rol die een systemintegrator zou kunnen vervullen. Bosch Rexroth behandelt in een Engelstalige lezing de mogelijkheden en ontwikkelingen bij de cobots, hoe en waar je collaboratieve robots kunt integreren en welke veranderingen zij zien in de markt. GTV Nederland is als elektrotechnische dienstverlener onder andere actief in de paneelbouw. Onder andere met een volautomatische Railassember van Weidmüller, heeft het bedrijf het proces naar een volgend niveau getild. Dit realiseert in zowel een hogere precisie als een 60 procent snellere productie.

Aandrijftechniek ‘in stilte’

In hal 11 kan je ‘in stilte’ want je krijgt een ‘silent-disco’-koptelefoon, op woensdag 25 september terecht voor een lezingenreeks met als thema aandrijftechniek. Dankzij silent-disco-principe ervaar je het seminar aandrijftechniek midden op de beursvloer. Bosch Rexroth, Elsto Drives & Controls, Bakker & Co en Learning community Motor driven systems geven aansluitend vier presentaties: van praktische implementaties, naar elektrificatie en de nieuwste ontwikkelingen in de aandrijftechniek afgerond met een lezing over condition monitoring van aandrijvingen.
Eric Peeters, Bakker & Co heeft het over de (ethische) dilemma’s die bij de technische en economische haalbaarheid van een project kunnen spelen inclusief de milieubelasting – vooral als de aandacht op ‘cost of ownership’ voor de klant en de winst liggen. Hans Korteweg van Elsto Drives & Controls gaat in op de elektrificatie van met fossiele brandstof aangedreven machines. Werner Knapen van Bosch Rexroth gaat op zij beurt in op de positie van de schakelkast in letterlijke en figuurlijke zin. Grote en complexe schakelkasten limiteren de vrijheid in je modulaire machineontwerp aanzienlijk. Verplaatsen vraagt vaak teveel wijzigingen. Maar nieuwe ontwikkelingen maken compactere schakelkasten met minder kabels mogelijk.
Maarten Groenen van Learning community Motor Driven Systems (motordrivensystems.nl) neemt de toehoorder mee in de wereld van energiebesparing op motor-aangedreven systemen. Vaak wordt gekeken naar het systeem zelf, maar volgens Groenen moet je veel breder kijken.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over de seminars naar de WoTs-site. Daar vind je ook het complete exposantenonderzicht. Handig om te kijken waar je moet zijn om handen te schudden of meer te weten te komen over een specifiek diensten- en productenaanbod. Melden dat je komt kan hier ook alvast. Scheelt weer een inschrijving ter plekke. De WoTs is zoals altijd gratis.

Robin Zander, hoofdredacteur Aandrijven&Besturen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *