‘Wire as a Service’

Vergrijzing, een afnemende instroom uit technische opleidingen en een groeiende vraag naar technische producten en diensten, dwingt bedrijven om creatief om te gaan met hun middelen. Wie werkt met industriële schakelkasten, waar bedrading een essentieel onderdeel van is, betekent dit een nieuwe manieren vinden om de productiviteit te verhogen zonder concessies te doen aan kwaliteit, kostprijs, doorlooptijd en maatwerk. DRAAD denkt de oplossing te hebben: ‘Wire as a Service.’

Tags:

De missie van DRAAD, gevestigd in het Vlaamse Duffel in de provincie Antwerpen, is duidelijk: zorgen dat paneel- en machinebouwers zich zich kunnen concentreren pp hun kernactiviteiten. zoals ontwikkeling, ontwerp en assemblage van eindproducten. ‘Wire as a Service’ is een complete dienst voor de levering van maatwerk draadsets en kabelassemblages aan bedrijven die deze niet langer zelf willen of kunnen produceren. De aanpak stelt bedrijven in staat hun productiviteit te verhogen, kosten te verlagen en bedrijfsprocessen te vereenvoudigen, zonder grote afhankelijkheid van schaars technisch personeel. Het concept sluit aan bij de trend van servitization, waarbij producten worden gecombineerd met diensten om klanten volledig te ontzorgen.

Personeelstekort en automatisering

Pogingen om het tekort aan vakbekwaam technisch personeel op te vangen door internationale werving, outsourcing of het verplaatsen van productie naar goedkopere landen bieden niet altijd de gewenste resultaten en botsen vaak met de voorkeur om productie lokaal te houden.

Een duurzame oplossing ligt in het maximaliseren van automatisering, waardoor de afhankelijkheid van gespecialiseerd personeel vermindert. Automatisering hoeft geen banen te kosten; integendeel, de vraag naar technisch personeel overstijgt momenteel het aanbod en dit lijkt niet snel te gaan veranderen.

Door bouwprocessen die specifieke expertise vereisen om te zetten in assemblageprocessen die uitgevoerd kunnen worden door minder gespecialiseerd personeel, worden meerdere voordelen bereikt: het personeelstekort wordt verminderd, werving wordt eenvoudiger, de opleidingsduur wordt korter, kosten blijven beheersbaar, de kwaliteit verbetert en de doorlooptijden worden korter.

Bovendien kunnen vakmensen worden ingezet op gebieden waar hun expertise het hardst nodig is, zoals in de buitendienst, programmering, engineering of inbedrijfstellingen. Het zou zonde zijn om gespecialiseerde medewerkers eenvoudige taken te laten uitvoeren die geautomatiseerd kunnen worden, zoals het boren van gaten of het aankrimpen van adereindhulzen.

Profiteren

Outsourcing is al jaren een standaardpraktijk in de machinebouwsector. Het uitbesteden van bewerkingen zoals laseren, poeder coaten of mechanische subassemblages is gebruikelijk. Het uitbesteden van schakelkastenbouw en bijbehorende bedrading past binnen deze trend. Bedrijven kunnen kiezen om een volledig paneel uit te besteden of specifieke onderdelen zelf te assembleren, wat hen in staat stelt sneller te reageren op veranderende marktbehoeften. Servitization van al die specifieke onderdelen past perfect in die strategie.

Outsourcing is al jaren standaardpraktijk in de machinebouw. Het uitbesteden van schakelkasten en bijbehorende bedrading past binnen deze trend.

Met Wire as a Service kunnen bedrijven profiteren van efficiëntie en schaalvoordelen zonder over te stappen op massaproductie. DRAAD heeft zijn processen zo ingericht dat zelfs één draadset voor een competitieve prijs te produceren is – essentieel is in een markt waar maatwerk en flexibiliteit cruciaal zijn en klanten snelle levering verwachten. De draden zijn zo bedrukt en georganiseerd, dat minder gespecialiseerde arbeidskrachten deze eenvoudig kunnen aansluiten. Uiteindelijk kan je dit nog het beste vergelijken met een Ikea-bouwpakket: met een minimum aan instructies is iedereen in staat om een kast in elkaar te schroeven.

Sleutel tot efficiëntie

Ondanks dat ze actief zijn in automatisering, zijn bedrijven vaak terughoudend in het automatiseren van hun eigen processen. Toch biedt automatisering aanzienlijke voordelen. In de mechanische sector is het ontwerpen in 3D al jaren de norm, wat simulatie en efficiënte productie mogelijk maakt.De elektrotechnische sector maakt nu dezelfde overgang: schakelkasten worden in 3D ontworpen, wat de mogelijkheid biedt om de gehele kast of specifieke diensten uit te besteden op een eenvoudige manier.

Bedrijven kunnen mechanisch bewerkte kasten direct inkopen bij een fabrikant zoals Rittal of nVent, aangevuld met op maat geknipte draadkokers en DIN-rails. Ook DIN-rails kunnen worden ingekocht, voorzien van klemmen, labels en componenten van merken zoals Phoenix Contact of Weidmüller.

Overtuigen

DRAAD speelt in op deze trend door bedrukte draad op maat en kabelassemblages aan te bieden, en ondersteunt klanten met proefprojecten om hen te overtuigen van deze werkmethode. Centraal staat het gebruik van een ECAD-systeem met 3D-functionaliteit, zoals Eplan Pro Panel, een toonaangevende oplossing voor elektrische documentatie en productieaansturing en bij de meeste bedrijven al goed ingeburgerd.

In engineering zijn tegenwoordig ook grote efficiëntieslagen te maken. In de toekomst zal het ontwerpen van machines of installaties grotendeels geautomatiseerd worden, met schema’s die gegenereerd worden op basis van configuraties. Door de schaarste aan technisch opgeleide mensen worden engineering-uren heel kostbaar, waardoor automatisering onvermijdelijk is om competitief te blijven. DRAAD anticipeert hierop door hun productieproces af te stemmen op deze veranderingen, aangezien het ontwerpen en produceren van schakelkasten steeds meer geïntegreerd zal verlopen.

Draad inkopen

Voor bedrijven die hun bedrading willen uitbesteden aan DRAAD, begint het proces met een gedetailleerd 3D-model van de schakelkast. Voor Eplan Pro Panel zijn configuratiebestanden beschikbaar voor een naadloze export naar de DRAAD-software. Er worden drie draadnormen aangeboden: H05/H07V2-K, UL1015 en halogeenvrije bedrading, met diverse opties voor eindafwerking.

Bedrijven die nog met 2D-ontwerpen werken, kunnen relatief eenvoudig overstappen naar 3D, wat in latere productiefases tijd bespaart. Voor bedrijven die nog niet direct kunnen overschakelen naar 3D, biedt DRAAD de mogelijkheid om met een Excelbestand te werken.

De draadlijst wordt bij verwerking gecontroleerd op aansluitbaarheid en produceerbaarheid. Draden kunnen geautomatiseerd gesorteerd en gebundeld worden per toestel, zoals een klemmenstrook of PLC, zodat monteurs efficiënt kunnen werken. De bedrukking op de draad is configureerbaar en kan desgewenst worden aangevuld met extra labels. Het hele proces, van exporteren van de draadlijst tot bestelling, duurt minder dan twee minuten, wat het inkoopproces uiterst efficiënt maakt.

Met bedrukte draadsets is het mogelijk om minstens 50 draden per uur aan te sluiten, met pieken tot 120 draden per uur, afhankelijk van het paneel en de componenten.

Besparingen in kosten en tijd

Een belangrijk voordeel van Wire as a Service is de aanzienlijke productiviteitsverhoging. Traditionele paneelbouwers sluiten doorgaans 15 tot 20 draden per uur aan. Bij seriewerk kan dit oplopen tot 30 draden per uur, maar bij extra draadlabels daalt dit snel naar 10 à 15 draden per uur.

Met bedrukte draadsets is het mogelijk om minstens 50 draden per uur aan te sluiten, met pieken tot 120 draden per uur, afhankelijk van het paneel en de componenten. Dit wordt bereikt doordat elke draad duidelijk is gelabeld en per component is gebundeld, wat zoekwerk vermindert.

Deze aanpak stelt assemblagemedewerkers in staat om schakelkasten twee keer zo snel te bedraden in vergelijking met de traditionele processen en een vakman, met besparingen op arbeidskosten. Bovendien kunnen bedrijven hun kabel- en draadvoorraad verminderen, hebben ze minder gespecialiseerde tools nodig en nemen de assemblage-activiteiten minder ruimte in beslag, wat de operationele kosten verlaagt.

‘Servitization’ en maatwerk

Servitization zal de komende jaren steeds belangrijker worden voor bedrijven die willen groeien zonder daarbij alles zelf te willen/kunnen doen.  Bedrijven zoals DRAAD profiteren van schaalvoordelen door automatisering en standaardisatie, zonder afbreuk te doen aan het maatwerk dat klanten verlangen. Draadsets op maat inkopen biedt voor maakbedrijven flexibiliteit, schaalbaarheid, kostenbeheersing en efficiëntieverhoging. DRAAD positioneert zich zo als een essentiële partner in de machinebouwsector, door bedrijven te ontzorgen in hun draad- en kabelbehoeften en bij te dragen aan een efficiëntere en toekomstbestendige industrie.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *