RoboCake? Kan je dat eten?

Ja dus. De RoboCake is een eetbare ‘robotbruidstaart’. Met de taart demonstreert het RoboFood-project hoe het een nieuwe generatie eetbare robots en intelligent voedsel wil ontwikkelen.

Van links naar rechts bij de Robocake: Bokeon Kwak, Dario Floreano en ulien Boutonnet (Foto: EPFL/Jamani Caillet – CC-BY-SA 4.0)

Als onderdeel van het door de EU gefinancierde RoboFood-project hebben onderzoekers van de EPFL en het Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) samengewerkt met patissiers en voedingswetenschappers van EHL in Lausanne. Het resultaat is een combinatie van robotica en gastronomie: de RoboCake. En die is te zien op de Expo 2025 Osaka.

Twee aparte werelden

“Robotica en voedsel zijn twee aparte werelden”, zegt Dario Floreano, hoofd van het Laboratorium voor Intelligente Systemen (LIS) aan de EPFL. Hij is en coördinator van het RoboFood-project. “Ze samenvoegen biedt echter veel voordelen, vooral wat betreft het beperken van elektronisch afval en voedselverspilling. Eetbare robots kunnen voedsel leveren voor bedreigde gebieden of medicijnen op een innovatieve manier te dienen aan mensen die moeite hebben met slikken. Ook kun je met behulp van sensoren die je kan eten controleren of voedsel nog vers.

Robotbeertjes

Hoe zit dat er met die bruidstaart nu uit? Op de RoboCake staan bijvoorbeeld twee eetbare robotbeertjes, die naar granaatappel smaken. “Ze zijn gemaakt van gelatine, siroop en kleurstoffen”, vertelt Bokeon Kwak uit, een onderzoeker bij LIS. “Ze bewegen via een intern pneumatisch systeem: wanneer er lucht wordt geïnjecteerd via speciale kanalen, bewegen hun hoofd en armen.”

(Foto: EPFL/Jamani Caillet – CC-BY-SA 4.0)

Chocobatterijen met een kick

IIT-onderzoekers hebben voor de taart ook eetbare oplaadbare batterijen ontwikkeld, die zijn gemaakt van vitamine B2, quercetine (een pigment), actieve kool en chocolade. “Deze batterijen, die veilig zijn voor consumptie en kunnen worden gebruikt om de LED-kaarsjes op de taart aan te steken”, legt Valerio Galli, een promovendus aan het IIT, uit. “De eerste smaak die je proeft is die van pure chocolade. Daarna volgt een verrassende pittige kick van de eetbare elektrolyt binnenin, die een paar seconden aanhoudt”. De batterijen vormen ook nog eens een potentiële oplossing voor het verminderen van elektronisch afval, dat 40 miljoen ton per jaar bedraagt.

(Foto: EPFL/Jamani Caillet – CC-BY-SA 4.0)

Verwennerij

“Onze uitdaging was om de beste manier te vinden om de innovaties van onze twee partners, EPFL en IIT, te laten zien door toe te voegen wat wij het beste kunnen: verwennerij. Zo werd de RoboCake geboren, een echte feesttaart die de uitdaging aangaat om techniek, elektronica en smaak te combineren”, zegt Julien Boutonnet, hoofddocent Praktische Kunst van EHL en bekroond met de hoogste onderscheiding van Frankrijk, de Meilleur Ouvrier de France (MOF)-prijs voor patisserie en snoep.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)